Tyskland: Integreringen mer vellykket enn antatt

Harmoni: Integrering handler for folk flest om praktiske problemer i hverdagen, ikke om konflikter mellom ulike "sivilisasjoner", hevder ekspertutvalg. Bydelen Kreuzberg i Berlin (bildet) er kjent for sitt sterke innslag av folk med tyrkisk bakgrunn
Foto: Flickr/Creative Commons
Ingen grunn til jubel, men heller ingen grunn til å gråte over forholdet mellom majoritet og minoriteter i et av Europas største innvandringsland.

Det er konklusjonen i den første årsrapporten til det forholdsvis nylig opprettete Tyske stiftelsers ekspertutvalg for integrering. Rapporten ble lagt fram på onsdag.

Et av utvalgets mest prominente medlemmer, migrasjonsforsker Klaus Bade, mener at sameksistensen mellom tyskere og innvandrere ofte fremstilles mer negativt enn det er grunnlag for.

– Det er ikke prinsipielle saker folk flest er opptatt av når det gjelder integrering, men praktiske ting som arbeid og utdanning, sier Bade til Der Spiegel.

Det er heller ikke slik at et flertall av majoriteten forventer at innvandrere skal legge vekk sine religiøse og kulturelle særtrekk når de kommer til landet. Kun 20 prosent mener det er et rimelig krav.