Guvernør drept grunnet blasfemilov

Guvernør Salman Taseers (t.v) syn på Pakistans blasfemilov fikk ham drept av sin egen livvakt. Foto: Flickr
Salman Taseer støttet en lovendring på blasfemiparagrafen i Pakistan. Det kostet ham livet.

4.januar 2011, ble Taseer skutt og drept av sin egen livvakt, som var uenig I Taseers mening om blasfemiparagrafen. Taseer var businessmann, moderat politiker og medlem av Pakistans Peoples Party (PPP).

Livvakt Malik Mumtaz Hussein Quadri forklarte retten I Rawalpindi at han hadde handlet alene I utførelsen av drapet, ifølge bbc.co.uk.

Skjebnesvangert


Politiet i Islamabad sier Hussain Qadri likte ikke Salman Taseers holdning til profeten Muhammed. Ifølge Qadri skal Taseer ha beskrevet blasfemiparagrafen som “den svarte loven”.

– Han mente guvernøren var blasfemisk mot profeten Muhammed, sier talsmann for politiet Naeem Iqbal, ifølge til nyhetskanalen CNN.

Lovmisbruk

Kritikere sier at blasfemiloven, som gjør at man kan bli dømt til døden for fornærmelser mot islam, Koranen, eller profeten Muhammed, har blitt misbrukt overfor religiøse minorieteter i Pakistan. 

Forfatter Mohammed Hanif beskriver handlingen som “horribel, trist og tragisk”. Han spør retorisk “hvorfor er vi så redd for ikke-muslimer som utgjør mindre enn 2 prosent av landets befolkning?”

– Hvorfor tillater vi oss å drepe i profetens navn, som fortalte oss at det å myrde ett menneske er som å myrde hele menneskeheten, uttalte han til bbc.co.uk.