Støtter piratene

Canadisk-somalieren og popstjernen K´naan har lenge vært kontroversiell på grunn av sin støtte til piratene som kaprer handelsskip på somalisk farvann og ute i Aden-bukta. – For meg er de en grensevaktstyrke som forsvarer Somalias kyst og som trengs når vi ikke har regulære styrker eller en fungerende regjering til å forsvare våre interesser, skrev han nylig i en kronikk.
Foto: David Shankbone
Popstjerne hevder piratene som opererer i Aden-bukta nær Somalias kyst forsvarer landets interesser.
Canadisk-somalieren K´naan, som ifjor sto bak fotball-VM-hiten «Wavin´Flag» har i lengre tid skapt kontrovers på grunn av sin støtte til de somaliske sjørøverne. 
I en nylig publisert kronikk i Huffington Post hevder han piratene er en naturlige følge av landets mangel på ordensinstitusjoner, borgerkrigen som herjer og enkelte vestlige lands grove utnyttelse av naturressursene i Somalias kyst.
– Piratene hadde sin opprinnelse i borgerverngrupper som ville hindre skruppelløse vestlige selskaper i å bruke kystlinjen som dumpingsplass for farlig avfall. En sveitsisk og en italiensk firma gjorde private avtaler med krigsherren Ali Mahdi, som gjorde det mulig for han og hans støttespillere å få økonomisk gevinst av avfallsdumpingen.
FN-topper bekrefter
Både talsmann i FNs miljøprogram, Nick Nuttall, og Somalias FN-utsending Ahmedou Ould-Abdallah bekrefter at praksisen med å dumpe kjemisk og radioaktiv avfall fortsetter den dag i dag.
– Kysten vår er helt ubeskyttet, og vi har behov for noen som kan være en beskyttende autoritet. Når det i tillegg har vært krig og politisk uvisshet så lenge så har også disse militsene etterhvert også blitt nødt til å drive med kapring og pengeutpressing, både for å beskytte sine kystlandsbyer og holde virksomheten i gang.
Han mener piratene trengs så lenge situasjonen er ustabil.
– Her handler det ikke bare om rettferdighet, men om hvems sin rettferdighet skal være gjeldende. Vi trenger ikke NATO- eller EU-intervensjon, for det vil bare komme de vestlige miljøsynderne til gode. Så lenge utenlandske skip driver med mistenksom og forbryterrettet virksomhet på vår kyst så trenger vi noen som kan være tilstede. Folk dere ser på som forbrytere, kaprere og pirater ser mange av oss somaliere som lovbeskyttere og grensevakt, skriver han i Huffington Post.