– Veiskille for Peru

Valget i Peru 5. juni er svært viktig for landets fremtid, ifølge eks-president Alejandro Toledo.
Foto: World Economic Forum
– Andrerunde av presidentvalget i Peru 5.juni vil bli et avgjørende øyeblikk for landet, uttalte landets eks-president Alejandro Toledo i et intervju med Liberaleren.

Søndag 5. juni kjemper venstrenasjonalisten Ollanta Humala og den japansk-peruanske Keiko Fujimori siste og avgjørende runde om presidentembetet i Peru.

Eks-president Alejandro Toledo (2001-06) gjestet Norge tidligere i mai måned i forbindelse med årets Oslo Freedom Forum, hvor han opprinnelig ikke ville gi sin støtte til noen av de to kandidatene i siste og avgjørende valgrunde. Etter besøket endret han imidlertid standpunkt og gått inn for å støtte Humala. Førstnevnte har vakt oppsikt, med sin angivelige støtte til andre likesinnede statsoverhoder på kontinentet, som Hugo Chavez i Venezuela og Evo Morales i Bolivia.

Sikker demokrati

På spørsmål fra Liberaleren-redaktør Per Aage Pleym Christensen anser eks-presidenten demokratiet som sikret.

– Valget 05.juni er en viktig test for Peru, på grunn av de alternativene som foreligger.

Økonomien er han derimot mer usikker på ved en eventuell valgseier til Humala.

– Her er det mye usikkerhet. I motsetning veld valget i 2006 har han nå et program der han vil forandre grunnloven. Han vil nasjonalisere strategisk viktige selskaper. I Chavez-stil. Dette skaper usikkerhet, og investorer er nervøse.

Fokus på presidenten

Etter å ha observert peruansk politikk i flere år er mitt inntrykk at hver gang en president får problemer i kongressen så blir regjeringen byttet ut. Men problemene med å skape stabil oppslutning i kongressen om politikken som skal føres, vedvarer?
– Peru har et system med presidentstyre, ikke parlamentarisme som i Norge. Presidenten representerer den utøvende makt i fem år, og derfor spiller det ingen rolle hvem som sitter i regjering. Vi bytter ikke regjering, men kanskje sammensetningen, sier Toledo til liberaleren.no.