Hjem Nyheter Verden Norge, Island og Liechtenstein styrker det greske asylsystemet

Norge, Island og Liechtenstein styrker det greske asylsystemet

Statssekretær Hilde Barstad på talerstolen i Athen under lanseringen av det greskstyrte asyl- og migrasjonsprogrammet.
Foto: Norges Ambassade i Hellas/norway.gr
Statssekretær Hilde J. Barstad var nylig i Hellas for å være med på lanseringen av det greskstyrte asyl- og migrasjonsprogrammet finansiert av EØS-midlene.
21Shares

Sammenlagt bidrar EØS-landene med 33 millioner euro gjennom EØS-midlene til asyl og migrasjon i Hellas fra 2019-2024.

– Sentralt for regjeringen, og sentralt for meg i møtene i Hellas, er at vi styrker greske myndigheters kapasitet til å ivareta enslige mindreårige og andre sårbare grupper. Det inkluderer å styrke gresk politis kapasitet til å identifisere og håndtere enslige mindreårige og andre sårbare grupper, i tillegg til å styrke ekspertisen på fundamentale rettigheter i det greske apparatet for migrasjon og asyl. Også her vil beskyttelse av enslige mindreårige og andre sårbare grupper stå sentralt, sier Barstad til regjeringen.no.

Skal styrke mottakene

Et giverstyrt gresk asyl- og migrasjonsprogram startet opp i fjor, som består av syv forhåndsdefinerte prosjekter, som tar for seg hele asylkjeden.

Asyl- og migrasjonsprogrammet skal styrke kapasitetsbyggingen av det nasjonale systemet for asyl- og migrasjonsadministrasjon, med særlig fokus på de mest sårbare gruppene av asylsøkere, i tillegg til å styrke kapasiteten og kvaliteten i mottakene.

Fra og med andre halvår etableres blant annet om lag 300 plasser for mindreårige asylsøkere i Hellas.

– Behovene er store på migrasjonsområdet i Hellas. Vi bidrar ikke bare med penger, men også med norsk og internasjonal ekspertise. Samarbeidet med greske myndigheter er godt, og vi forventer at alle tilgjengelige midler vil bli benyttet som avtalt og bidra til å bedre situasjonen, sier statssekretæren.