Færre ulovlige grensekryssinger inn til EU i februar

Det er fortsatt ruten øst i Middelhavet som står for den største andelen av trafikken.
Foto: Firuz Kutal
I februar ble det registrert rundt 6.200 ulovlige grensekryssinger langs migrasjonsrutene inn til EU. Det er 42 prosent færre enn i januar.

Hittil i år har rundt 16.900 personer ankommet EU på ulovlig vis, viser tall fra unionens felles grensekontrollorgan Frontex. Det er en økning på 27 prosent fra samme periode i fjor.

Det er fortsatt ruten øst i Middelhavet som står for den største andelen av trafikken. Tett oppunder 7.000 flyktninger og migranter kom denne veien i årets to første måneder, en økning på 16 prosent.

Balkanruten er den nest viktigste veien inn til EU med snaut 3.800 ankomster. Sammenlignet med januar og februar i fjor, er det langt over dobbelt så mange som har kommet langs denne ruten i år, nærmere bestemt 132 prosent flere.

I det sentrale Middelhavet var det en kraftig nedgang i februar til 450 kryssinger. I fjor kom det bare 60 personer denne veien, 95 prosent færre enn året før. Hittil i år er tallet rundt 2.200. I fjor var tallet bare en brøkdel av dette, rundt 260, men dette tallet var altså betydelig lavere enn i 2017.

Lenger vest er antall registrerte kryssinger fra Nord-Afrika mot Spania mer enn halvert hittil i år og ligger etter to måneder på drøyt 2.300.