Norskpakistanernes hjemby rammet av smittespredning

Da en storflom rammet Pakistan i 2010, engasjerte mange norskpakistanere seg og sendte penger til ofrene. På bildet: En familie fra den nordlige Sindh-provinsen som mistet hjemmet sitt i flommen

Rundt 100.000 mennesker deltok under massemøtet til den sunnimuslimske Tablighi Jamaat-bevegelsen i Lahore i midten av mars.

Massemønstringen fant sted til tross for myndighetenes advarsler og protester, og over 150 deltakere har i ettertid testet positivt for koronaviruset. Minst to er døde.

To palestinere som var i Lahore, fikk påvist koronasmitte etter å ha returnert til Gazastripen, og pakistanske myndigheter forsøker nå å spore opp flest mulig av dem som var til stede under møtet.

2.500 av dem, blant dem 1.500 utlendinger, er satt i karantene i Lahore, mens andre for lengst har forlatt både byen og landet. Frykten er at de nå sprer smitte.

– Myndighetene i alle landets distrikter forsøker nå å finne dem som deltok, sier en tjenestemann i Lahore.

Tablighi Jamaat-bevegelsen, som har tilhengere over store deler av Asia, samt i land som Nigeria, har skaffet deltakerlister, og bare i Punjab-provinsen i Pakistan er 7.000 sporet opp og satt i karantene.

Mange av norskpakistanere som kom til Oslo på 1970-tallet er fra Punjab-provinsen. Deres etterkommere har fremdeles sine slektninger i provinsen.