Lokket til Norge med glansbilde

Minoritetsrelatert problem blitt vanlig blant etniske spanjoler: Skyhøy arbeidsledighet etter at finanskrisen slo til har ført til en stadig vanskeligere økonomisk situasjon.
Foto: flickr.com/Joaquin Munte
Spansk TV-dokumentar om Norge førte til en strøm av arbeidsinnvandrere. For mange ender den "norske drømmen" i brutal skuffelse.

– Ifølge FN er Norge verdens beste land å bo i og det beste landet i verden for mødre. Det som var et fattig land på 60-tallet fant olje og ble et av de rikeste og dyreste landene i verden, men også et av verdens mest egalitære, moderne og avanserte. Seks spanjoler viser oss hvorfor Oslo er mulighetenes by.

Slik presenteres programmet som skulle endre spanjolenes oppfatning av Norge. Og som førte til at mange valgte å bruke opp sine siste sparepenger for å satse på en ny fremtid her, skriver Aftenposten.

Annerledes virkelighet 

For de fleste har likevel virkeligheten blitt en helt annen.

– Spanjolene som intervjues beskriver Norge som et rikt land der man får jobb med en gang. Virkeligheten er jo ikke slik, sier Mireia Rodriguez (32) til Afteposten.

Rodriguez har bodd i Norge i ett år og jobber som servitør, bartender og som spansklærer, men er på jakt etter en mer permanent jobb. Hun reagerer nå på den rosenrøde fremstillingen av Norge i dokumentaren.

Uheldige ringvirkninger

Presseansvarlig ved den norske ambassaden i Madrid, Lotte Katrine Tollefsen, mener dokumentaren fikk uheldige ringvirkninger.

– Først var vi stolte av reklamen, men så begynte det å få negative konsekvenser. Nå er det færre som reiser etterhvert som flere nyanserte reportasjer om Norge har kommet ut, sier hun til Aftenposten.