Hollande vant første runde

 
Foto: idf-fotos
Francois Hollande og den sittende presidenten Nicolas Sarkozy går videre til andre valgomgang. Høyreradikale Marine Le Pen fikk opptil tjue prosent av stemmene.

Ifølge tall fra avisen Le Figaro Le Figaro søndag kveld fikk den sosialistiske utfordreren Hollande mellom 28,6 og 29,2 prosent av stemmene. Tallene for Sarkozy varierer mellom 26,1 og 27,3 prosent.

Tallene tyder på at Hollande (bildet) får et godt utgangspunkt før neste valgomgang. I så tilfelle kan Hollande bli Fankrikes første sosialistiske president siden Fancois Mitterand, som satt ved maktnen fra 1981 til 1995, melder NRK.

Fem nye år

Likevel var det ingen slagen president som møtte sine tilhengere i sentrum av Paris søndag kveld.

– Jeg har passet på dette landet de siste fem årene, og jeg vet hvor vanskelig det er. Jeg vil gi all min energi til prosjektet de neste fem årene, sier Sakozy til Le Figaro.

Solid framgang for Le Pen

Kvelden ble imidlertid bittersøt på grunn av resultatene for National Front. Jean-Marie Le Pens datter, Marine Le Pen, som er presidentkandidat for det høyreradikale partiet, ligger an til å få mellom 18 og 18,5 prosent av stemmene, ifølge Le Figaro.

Le Pen sier hun på sikt har som mål å på sikt gjøre National Front til Frankrikes største parti, og fikk for det stående ovasjoner på National Fronts valgvake.

– Kjære landsmenn, ting kommer aldri mer til å bli som før. Dette er bare begynnelsen, la oss fortsette å kjempe, sa Le Pen til sine tilhengere på valgvaken, ifølge Le Figaro.