Merkel ut mot rasisme og antisemittisme

Den siste tiden har det blitt mer synlig og uten hemninger, sa Merkel på feiringen i en synagoge i Berlin.
Rasisme og antisemittisme er en skam, sa statsminister Angela Merkel da hun var med på markering av 70-årsdagen for Sentralrådet for jøder i Tyskland.

– Vi kan være glad for et blomstrende jødisk liv, men det er bare en side av dagens virkelighet. Den andre siden er at mange jøder ikke føler seg trygge og respektert her i landet. Det er en skam hvordan rasisme og antisemittisme kommer til uttrykk her i landet i dag. De forsvant aldri, men den siste tiden har det blitt mer synlig og uten hemninger, sa Merkel på feiringen i en synagoge i Berlin.

– Vi vet hvor fort ord kan bli til handling, la hun til og viste til et avverget angrep mot en synagoge i Halle i fjor.

Sentralrådet for jøder i Tyskland er en paraplyorganisasjon for jødiske organisasjoner med rundt 100.00 medlemmer. Leder Josef Schuster sa på feiringen at «flertallet i befolkningen står bak oss, og det gjør også partiene».

– Men i det store og hele, kunne kjærligheten til jødene vært større – eller i det minste respekten. Den mangler stadig oftere, sa hun.

Sentralrådet ble dannet for 70 år siden for å representere jøder som hadde overlevd folkemordet under naziveldet, og opprinnelig var det tenkt som et midlertidig tiltak for å bistå med emigrasjon. Man antok at få av dem som hadde overlevd holocaust, så for seg en fremtid i Tyskland.