Norsk-oromoer demonstrerte mot tidligere fredsprisvinner

Slik så det da norsk-oromoer samlet seg sist fredag for å demonstrere mot menneskerettighetsbrudd mot oromoer i Etiopia.
Foto: Gutama Ibrahim
Oromo-folket i Etiopia fengsles og utsettes for brutal behandling i kampen mot undertrykkelse og diskriminering, mener norsk-oromiske aktivister.
250Shares

Sist fredag samlet et flere titalls norsk-oromoer for sjette gang ved Eidsvolls plass og 7. juni plassen for å demonstrere mot menneskerettighetsbruddene som begås i Etiopia.

Samlingen skjedde under korona-regler, og samtlige demonstranter gikk med munnbind (se bildet).

Årets markering var spesiell ettersom menneskerettighetsbruddene som etiopiske myndigheter anklages for skjer under president Abiy Ahmed, som i fjor fikk Nobels fredspris.

– Vi mener pressen skal være den svakes stemme i møte med makten, en stemme for de stemmeløse, går det frem fra Det oromiske samband i Oslo, som sto bak arrangementet.

FAKTA

Oromo-folket

Oromoer er den største folkegruppen i Etiopia. Folket er delvis nomader og snakker oromo, som er en gren av kusjittiske språk i den afroasiatiske språkfamilien. Oromoene holder til i Etiopia og i nordlige deler Kenya.

I Etiopias føderale parlament, som langt på vei er etnisk og regionalt basert, har oromoene 30 prosent av plassene. I 1995 ble Oromia oromoenes etniske føderale stat.

Samtidig vil et flertall av oromoene ha en egen stat. Flere oromoiske politiske ledere, demonstranter og journalister har blitt fengslet av regjeringen. Amnesty, Human Rights Watch og andre observatører har rapportert om tortur og at menneskerettigheter har blitt brutt gjentatte ganger.