– Klar tendens til konvertittrekruttering

Ekstreme islamistiske grupper er foreløpig ingen fare mot Norges sikkerhet, ifølge Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).
Foto: Flickr
Å rekruttere vestlige konvertitter er en klar strategi Al Qaida har, sier terrorforsker Petter Nesser til NRK.
0Shares

Tidligere har Associated Press meldt om at en etnisk norsk nordmann skal ha blitt rekruttert av Al Qaida og skal ha gjennomført terrortrening i regi av dem i Jemen.

Terrorforsker Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt sier til NRK at det ikke er usannsynlig at en nordmann har vært involvert i terrortrening i utlandet.

– Vestlige konvertitter, eller muslimer med innvandrerbakgrunn kan ha et ønske om å kjempe som geriljakrigere. Når de kommer i kontakt med Al Qaida eller likesinnede grupper ønsker gruppen heller å benytte dem som internasjonale terrorister fordi de har forutsetningene til det, sier Nesser til NRK.no.

Fordel å rekruttere “vestlig”

Al Qaida oppsøker aktivt steder der de kan finne potensielle rekrutter. For eksempel i fengsler, på samlingssteder for ungdom, eller ulike sentere for aktiviteter der folk har falt utenfor.

– Vestlige Al Qaida-medlemmer kan blant annet flytte seg fritt over landegrenser uten visumrestriksjoner, og har bedre forutsetninger for å jobbe som internasjonale terrorister.

Flere eksempler

Tidligere har det vært flere eksempler hvor personer som fra vestlige land har blitt knyttet til terrorplaner.

“Skobomberen”, briten Richard Reid, som forsøkte å sprenge American Airlines' flight 63 fra Miami til Paris i lufta i 2001, skal ha blitt trent i Al Qaidas leirer i Afghanistan. I 2007 ble også en tysk-tyrkisk terrorcelle avslørt etter å ha forberedt terror mot amerikanske mål i Tyskland. Terrorcellen bestod av etniske tyskere og tyrkisk-tyskere. Nettverket ble rullet opp, og flere personer ble pågrepet for terrorplanlegging.