Et kamuflert statskupp

Frem til avsettelsen har Fernando Lugo vært en folkekjær president med et politisk formål om å fjerne gapet mellom rike og fattige i Paraguay. Latin-Amerikagruppene (LAG) mener eliten i landet og deres støttespillere i partipolitikken følte sine posisjoner truet og fikk derfor fjernet ham via en illegitim riksrettsprosess. I samme kronikk i Klassekampen oppfordrer også LAG den rødgrønne regjeringen om å ikke anerkjenne landets nye interimregjering.
Foto: Fernando Mendez
– Norge bør fordømme den svært negative og lite demokratiske utviklingen i Paraguay, skrev Latin-Amerikagruppene (LAG) i en kronikk i Klassekampen.
0Shares

I kronikken poengterer styreleder Hanna Kvamsås, nestleder Eirik Sjåvik og LAG-medlem Alberto Valiente at flere regjeringer i Latin-Amerika var raskt ute med å fordømme riksrettssaken mot den avsatte presidenten Fernando Lugo som et kupp. Samtidig får Norge og norske myndigheter tyn Norge for ikke å ha tatt stilling i saken ennå.

– Hva er det som hindrer en norsk sentrum-venstre regjering i å komme med en fordømmelse av kuppmakerne?

LAG oppfordrer norske myndigheter til å fordømme kuppet og den nye presidenten, Fernando Franco, som illegitim.

– I solidaritet med det paraguayanske folk bør Norge offentlige fordømme denne svært negative og lite demokratiske utviklingen

Elitenes motreaksjon

Kronikken skriver videre at hendelsen i Paraguay er en reaksjon fra de tradisjonelle elitene mot de siste årenes politiske og økonomiske “vår”, som har sikret kontinentet økt vekst, mer demokratisk kontroll over sine egne ressurser og mindre sosiale forskjeller. LAG ser det som skjedde i Paraguay sist fredag på lik linje med kuppene i Honduras (2004) og Haiti (2004), og uttrykker bekymring hvis utviklingen går sin vante gang. 

– Hvis kuppregimet lykkes i Paraguay, så er det en seier for elitene, som ønsker å sikre sine privilegier ved å lamme folkestyret. Slike kamuflerte kupp, hvor presidentene fjernes gjennom ulovlige og illegitime prosesser, opprettholdt av juridiske formaliteter, er den nye måten for Latin-Amerikas eliter å operere på når dens posisjon blir truet.

Vil du lese hele kronikken? Klikk her