Koronademonstranter sammenligner seg med motstanden mot nazismen

En kan ikke velge selektivt hvilke grupper man som anti-rasist vil stå opp for, fremhever kommentarforfatteren. Illustrasjonsbildet viser et minnemerke for Holocaust-ofre i Berlin.

En video av hendelsen har gått viralt etter at den 22 år gamle Jana under en demonstrasjon i Hannover lørdag sa at hun føler seg som Sophie Scholl.

22 år gamle Sophie Scholl og hennes bror utgjorde sammen med noen få andre motstandsgruppa Hvite Rose. Etter å ha spredt flygeblader på universitetet i München i 1943, ble de arrestert, dømt for forræderi og henrettet.

– Jeg føler meg som Sophie Scholl, siden jeg har vært aktiv i motstanden i månedsvis, med taler, demonstrasjoner og flygeblader, sa den unge kvinnen.

Nedvurderer holocaust

– Jeg vil ikke bidra med vakthold til slikt idioti, sa Tysklands utenriksminister Heiko Maas og beskyldte den unge kvinnen for å nedvurdere holocaust.

I en annen episode under en demonstrasjon i Karlsruhe i forrige uke sammenlignet en elleve år gammel jente seg på talerstolen med Anne Frank fordi hun måtte feire bursdagen sin i stillhet så ikke naboene skulle høre at hun hadde invitert venner.

– Alle som i dag sammenligner seg med Sophie Scholl eller Anne Frank, håner motet man måtte ha for å stå opp mot nazistene. De bagatelliserer holocaust og viser en utålelig vilje til å glemme. Ingenting forbinder koronaprotestene med motstandsfolkene. Ingenting, sa Maas.

Onsdag tok politiet i bruk vannkanoner mot demonstranter i Berlin som nektet å bruke munnbind, og søndag var det en ny protest i Berlin, en såkalt stille marsj, som gikk fredelig for seg.

Tyskland har lyktes bedre enn de fleste andre land med å begrense pandemien, med langt færre smittede og døde enn land som Spania eller Storbritannia. Tiltakene har også bred støtte fra et stort flertall av befolkningen.