Koronademonstranter sammenligner seg med motstanden mot nazismen

– Alle som i dag sammenligner seg med Sophie Scholl eller Anne Frank, håner motet man måtte ha for å stå opp mot nazistene. Illustrasjonsbildet viser et minnemerke for Holocaust-ofre i Berlin.
Foto: Illusjonsbilde/Flickr.com
Det vekker raseri i Tyskland at en ung kvinne sammenligner kampen mot koronatiltak med Hvite roses kamp mot nazismen under krigen.

En video av hendelsen har gått viralt etter at den 22 år gamle Jana under en demonstrasjon i Hannover lørdag sa at hun føler seg som Sophie Scholl.

22 år gamle Sophie Scholl og hennes bror utgjorde sammen med noen få andre motstandsgruppa Hvite Rose. Etter å ha spredt flygeblader på universitetet i München i 1943, ble de arrestert, dømt for forræderi og henrettet.

– Jeg føler meg som Sophie Scholl, siden jeg har vært aktiv i motstanden i månedsvis, med taler, demonstrasjoner og flygeblader, sa den unge kvinnen.

Nedvurderer holocaust

– Jeg vil ikke bidra med vakthold til slikt idioti, sa Tysklands utenriksminister Heiko Maas og beskyldte den unge kvinnen for å nedvurdere holocaust.

I en annen episode under en demonstrasjon i Karlsruhe i forrige uke sammenlignet en elleve år gammel jente seg på talerstolen med Anne Frank fordi hun måtte feire bursdagen sin i stillhet så ikke naboene skulle høre at hun hadde invitert venner.

– Alle som i dag sammenligner seg med Sophie Scholl eller Anne Frank, håner motet man måtte ha for å stå opp mot nazistene. De bagatelliserer holocaust og viser en utålelig vilje til å glemme. Ingenting forbinder koronaprotestene med motstandsfolkene. Ingenting, sa Maas.

Onsdag tok politiet i bruk vannkanoner mot demonstranter i Berlin som nektet å bruke munnbind, og søndag var det en ny protest i Berlin, en såkalt stille marsj, som gikk fredelig for seg.

Tyskland har lyktes bedre enn de fleste andre land med å begrense pandemien, med langt færre smittede og døde enn land som Spania eller Storbritannia. Tiltakene har også bred støtte fra et stort flertall av befolkningen.