Protester mot AfD-landsmøte i Tyskland

Kan juble over brakvalg: Alternativ for Tyskland (AfD) vil etter gårsdagens forbundsdagsvalg bli historiske som det første partiet på ytre høyre til å komme inn i det føderale parlamentet.

Rundt 500 demonstranter samlet seg i byen Kalkar helt vest i Tyskland, der landsmøtet finner sted med 600 delegater til tross for koronapandemien.

Partileder Tino Chrupalla åpnet konferansen med et angrep på regjeringens tiltak mot koronaviruset, som han sa ødelegger folks levebrød, og partiets helsetalsmann Detlev Spangenberg hevdet at viruset ikke er verre enn en vanlig influensa.

Myndighetene advarer mot at landsmøtet kan bli en superspreder-hendelse. CDU har to ganger utsatt sitt landsmøte, og De grønne holdt sitt virtuelt, mens AfD har sluttet seg til protestene mot koronatiltakene.

For å få tillatelse til å holde møtet, måtte AfD underskrive på at de skulle respektere strenge regler om munnbind og sosial avstand.

Folkevalgte fra nesten alle de andre tyske partiene talte under protesten mot landsmøtet, som gikk under slagordet «Stå opp mot rasisme».

Ordføreren i Kalkar, Britta Schulz, sier at det er uansvarlig å avholde et så stort møte, men må erkjenne at det ikke var mulig å stanse det.

Tyskland har registrert 1 million smittede og nesten 16.000 døde under pandemien, enda landet har klart seg bedre enn de fleste andre.