Påtalemyndigheten: «Incel»-massemorderen i Toronto er tilregnelig

Autisme er fikk ham ikke til å utføre drapene, sa påtaleadvokat Joe Callaghan i retten.
Foto:Pixaby
Mannen som anklages for å ha drept ti personer ved å kjøre en varebil inn i en mengde i Toronto i 2018, er strafferettslig tilregnelig, mener påtalemyndigheten.
13Shares

Alek Minassian er selverklært kvinnehater og var inspirert av den såkalte Incel-bevegelsen. Han har erkjent at det var han som planla og utførte angrepet, men hevder han at han ikke kan holdes ansvarlig fordi han er diagnostisert med autisme.

Forsvaret får lite gehør fra påtalemyndigheten.

– Dette handler om en person som utførte massemord, som tilfeldigvis har autisme. Autisme er fikk ham ikke til å utføre drapene, sa påtaleadvokat Joe Callaghan i retten.

– Han forsto alltid hva han gjorde og var mer enn klar over at valget hans om å drepe var galt fra samfunnets perspektiv, la advokaten til.

Minassians forsvarere har argumentert for at sinnstilstanden hans gjorde ham blottet for empati og uten evne til å forstå at det han gjorde var galt.

Angrepet i Toronto fant sted i april 2018 i nabolaget North York. Minassian kjørte en leid varebilen i full fart nedover gater og fortauer. Først etter 2 kilometer stanset han, ifølge hans egen forklaring fordi frontruta var tilgriset med søl fra en drikke.

Like før angrepet la Minassian ut et innlegg på Facebook der han skrev at «Incel-opprøret har allerede begynt», og viste til amerikaneren Elliot Rodger, som gjennomførte et lignende angrep i California.

«Incel»-bevegelsen omfavner kvinnehat og legger skylden på seksuell frustrasjon. I avhør har Minassian beskrevet at det var disse ideene som fikk ham til å gjennomføre angrepet.