Nasjonalister fikk flest stemmer i splittet bosnisk by

HDZ og SDA har lenge styrt sine respektive bydeler, med separate strømleverandører, postvesen og sykehus.
Foto: Wikimedia Commons
Rivaliserende nasjonalister fikk flest stemmer i det første lokalvalget i den splittede bosniske byen Mostar på tolv år.

Foreløpige resultater viser at partiet HDZ, som representerer katolske kristne etniske kroater, fikk 37 prosents oppslutning.

29 prosent av stemmene ser ut til å gå til en gruppering ledet av partiet SDA, som kjemper for interessene til de muslimske bosnjakene. De foreløpige resultatene ble offentliggjort av Bosnias valgkommisjon mandag.

Selv om broen etter hvert ble gjenoppbygget, har splittelsen mellom byens folkegrupper vedvart. HDZ og SDA har lenge styrt sine respektive bydeler, med separate strømleverandører, postvesen og sykehus.

Forrige gang det ble holdt lokalvalg, var i 2008. Etter det ble de to store partiene uenige om reglene for hvordan neste valg skulle gjennomføres.

Hun stilte deretter til valg for det multietniske Vårt parti, som nå ser ut til å ha fått 11 prosent av stemmene.

– Jeg vet at dette ikke er slutten på nasjonalisme eller på nasjonalistene. Men jeg er overbevist om at det er begynnelsen på slutten, sier partiets leder Pedja Kojovic.

Ny ordfører antas å bli Mario Kordic fra HDZ. Ordførervalget vil skje når det nye byrådet trer sammen, etter at det endelige valgresultatet er bekreftet.