Straffing av tigger felte Sveits i EMD

Domstolen konkluderte med at Sveits har brutt artikkel 8 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMD), som omhandler retten til respekt for privatliv og familieliv. (Illustrasjonsfoto)
Foto: Flickr/Creative Commons
Sveits er felt for menneskerettighetsbrudd etter at en rumensk tigger ble bøtelagt og senere sendt i fengsel, opplyser Den europeiske menneskerettsdomstolen.
41Shares

Kvinnen ble dømt til å betale snaut 5.000 kroner for flere tilfeller av tigging på gaten i Genève. Siden kvinnen ikke betalte, tilbrakte hun fem dager i fengsel.

Menneskerettsdomstolen i Strasbourg konkluderte med at straffen ikke var proporsjonal med Sveits’ mål om å bekjempe organisert kriminalitet og beskytte forbipasserende, innbyggere og bedriftseiere.

Domstolen konkluderte med at Sveits har brutt artikkel 8 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMD), som omhandler retten til respekt for privatliv og familieliv.

Det ble lagt vekt på at kvinnen var ekstrem sårbar og ikke hadde et annet valg enn å tigge for å overleve. Kvinnen er tilkjent rundt 9.500 kroner i oppreisning.