Kina sender millioner av vaksinedoser til lavinntektsland

– Vaksinene er et globalt gode, sier en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet til AP.
Kina har lovet en halv milliard doser av landets egne koronavaksiner til land som sliter med å skaffe seg vaksiner. Spørsmålet er om de vil ha noe tilbake.
9Shares

– Dagen i dag er en dag med glede, lettelse og håp, uttalte Chiles president Sebastián Piñera da flyet med kinesiske vaksiner landet på flyplassen i Santiago i slutten av januar. Chile er et av mange land som er avhengig av hjelp utenfra for å håndtere covid-19-pandemien.

I Kina produseres det mange koronavaksiner. Fire av landets vaksineprodusenter vil være i stand til å levere minst 2,6 milliarder doser i 2021. Derfor vil en stor del av verdens befolkning være vaksinert med kinesiske vaksiner – og ikke med vestlige vaksiner.

Mangelen på tilgjengelige data fører til frykt for at de kinesiske vaksinene ikke skal være så effektive eller sikre som andre og bedre dokumenterte vaksiner.

Kina har selv opplyst at de gir «vaksinehjelp» til 53 land og eksporterer vaksiner til 27 land. Men Kina har ikke villet levere noen liste over disse landene til AP.

Kinesiske myndigheter benekter imidlertid at de driver et «vaksinediplomati» – eller at de forsøker å pusse på omdømmet sitt.

– Vaksinene er et globalt gode, sier en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet til AP.

Krishna Udayakumar er direktør ved Duke University. Han mener at det nå pågår et vaksinediplomati.

Rike land i Vesten har sikret seg de langt dyrere vaksinene, som vaksinene produsert av Pfizer og Moderna. Rike land har fått rundt 5,4 milliarder av de til sammen 7,8 milliarder dosene som så langt er solgt på verdensbasis, ifølge Duke University.

Kina har hatt en svært rask produksjon. Vaksinene deres kan også bli lagret i vanlige kjøleskap, noe som gjør dem mer attraktive for mange land som sliter med lagre vaksiner så kaldt som blant andre vaksinene til Pfizer krever.

Som mange andre land mottok også Chile langt færre doser fra Pfizer enn først lovet. Det kinesiske selskapet Sinovac reagerte raskt og sendte dem 4 millioner av sine egne vaksiner.

Vesten, Kina og Russland kjemper om politisk og økonomisk innflytelse i Sentral-Europa og på Balkan.

Beijing har for øvrig donert 600.000 vaksinedoser til Filippinene. En framstående filippinsk diplomat har fortalt at Kinas utenriksminister Wang Yi antydet at man burde tone ned den offentlige kritikken mot Kinas holdning til det omdiskuterte Sør-Kinahavet. Filippinene har tidligere protestert mot Kinas oppførsel i havområdet.

Diplomaten sa at Wang ikke ba om noe i bytte for vaksinene.

– Men det var klart at han ønsket en vennligere offentlig tone, sa diplomaten som ville være anonym.

Helseekspert Yanzhong Huang ved den amerikanske tenketanken Council for Foreign Relations sier at de kinesiske vaksineselskapene har vært langt mer tilbakeholdne og trege med å gi ut informasjon om prøvedata enn selskaper som Pfizer og Moderna.

Ingen av Kinas vaksinekandidater, som Sinopharm og Sinovac som nå brukes globalt, har offentliggjort de siste kliniske prøvedataene. Sinopharm svarte ikke på APs henvendelse om intervju.

CanSino – en annen kinesisk vaksineprodusent, opplyser at vaksinen er 65 prosent effektiv. Den skal settes bare én gang. Men heller ikke CanSino vil svare på APs spørsmål.

Et ekspertpanel i Hongkong offentliggjorde prøvedata sendt inn fra Sinovac, der det går fram at vaksinen er litt over 50 prosent effektiv.

Folkehelseansvarlige mener – ut fra et globalt ståsted – at en vaksine som er minst 50 prosent effektiv likevel er nyttig i kampen mot korona.

– Vaksinene, spesielt de som er laget i Vesten, er forbeholdt de rike landene. Vi måtte også garantere vårt folk vaksiner, uansett, sier en egyptisk tjenestemann som ønsker å være anonym.