Venezuela-venner bekymret for utviklingen

Situasjonen i Venezuela har vært preget av vold og gjensidige anklager om valgfusk og kuppforsøk mellom regjeringen og opposisjonen.
Foto: Skjermdump/YouTube/Euronews
14. april ble sosialistpartiets kandidat Nicolas Maduro erklært som valgvinner i det venezuelanske presidentvalget. Valgresultatet har ført til mer politisk polarisering i landet. Anklager om valgfusk fra regjeringens side, og at krefter innenfor opposisjonen planlegger et kupp, florerer.

Fungerende president Nicolás Maduro ble erklært som valgets vinner, men opposisjonen mener det forekom fusk og har krevd omtelling av stemmene.

Like etter valgresultatet ble kjent mobiliserte opposisjonen alle sine krefter. Resultatet ble voldelige opptøyer og protester, med sju drepte, 61 sårede og 135 arresterte.

Opposisjonsleder Henrique Capriles har flere ganger på sin Twitter-konto skrevet at han ikke vil godta valgresultatet uten omtelling. Han har også anklaget myndighetene for valgfusk. Samtidig hevder den nyvalgte presidenten at “fascistiske gjenger har stått bak siste tids voldsbruk”, og har også anklaget opposisjonen for å planlegge statskupp.

– Uakseptabelt med vold
Også Venezuela-venner her hjemme ser på med stor bekymring på det som har foregått i landet siden presidentvalget.

– Situasjonen i dag er svært bekymringsfull, og volden vi har sett de siste dagene er uakseptabel. Beskyldningene om valgfusk var ventet, men valgsystemet i Venezuela har vist seg svært velfungerende tidligere. Uten noen formell klagegang eller bevis for valgfusk er det skuffende at både EU og USA har gått ut og støttet Capriles i kravet om nytelling, sier styreleder i Latin-Amerikagruppene (LAG) Tore Isungset Støve til utrop.no.

Han påpeker at LAG kan ikke uttale seg om hva som kan skje fremover med tanke på de angivelige kupp-planene.

– Når man ser på historien i Latin-Amerika de siste årene er det på ingen måte en trussel som kan avfeies, noe Maduro selvfølgelig er svært bevisst. Vi har blant annet sett kupp i Honduras i 2009 og sist i Paraguay i fjor sommer, alle tre fra det ytterliggående høyre, hvor formålet har vært å kuppe progressive venstreregjeringer.

Kupp=ekstreme følger
Ifølge Isugset Støve vil et kupp være et ubeskrivelig tilbakefall for demokratiutviklingen i regionen.

– At Chávez overlevde kuppforsøket i 2002 var en milepæl i latinamerikansk historie, og banet vei for en større tiltro til at det nytter å bruke demokratiet og stemme frem kandidater som tar folket på alvor fremfor elitene, både i Venezuela og andre land. Et kupp i Venezuela nå ville fått ekstreme følger for Venezuelas befolkning, men også for maktbalansen i resten av regionen.