Savnet journalist er siktet for spionasje

Krever at journalist løslates av syriske myndigheter: støttespillere til den spionsiktede journalisten demonstrerer til støtte for han. Bildet er fra sommeren 2011.
Foto: facebook.com
Det norske utenriksdepartementet (UD) bekrefter at den norsk-palestinske journalisten Moheeb Alnawaty er siktet for spionasje i Syria. Han har vært savnet i tre år.

Syria anklager Moheeb Alnawaty for å være israelsk spion, og sier at han skal stilles for en syrisk domstol, sier underdirektør i UD Frode O. Andersen til Klassekampen.

Informasjonen kom UD med etter et møte de hadde med syrisk utenriksdepartementet i Damaskus like før jul, skriver avisa.

Moheeb Alnawaty kom til Vang i Valdres i 2008 med kone og seks barn. Nå bor familien på Stange, ifølge nrk.no.

Siste dag familien hørte fra den savnede var den femte dagen året 2011. Da fikk de vite at syriske myndigheter hadde arrestert Alnawaty, via Interpol.

Et godt tegn
Andresen mener det er et godt tegn at det nå kommer ny informasjon om den savnede journalisten. Tor Øystein Vaaland en av flere i Støttegruppen for Moheebs familie, er enig.

Underdirektør i utenriksdepartementet Frode O. Andersen sier de nå jobber med å få kontakt med den savnede journalisten Moheeb Alnawaty.
Foto : UD

– Dette er en god nyhet fordi syrerne på denne måten eksplisitt vedgår at Moheeb er i live. De ville ikke hatt noen kontakt med norske myndigheter om ham og ihvertfall ikke lagt opp til noen rettsak mot ham hvis han ikke var i live, sier han til nrk.no.

Vaaland tror ikke på spionasjeanklagene.

– Dette er en helt vanlig framgangsmåte når menneskerettskrenkende regimer arresterer folk uten lov og dom. Å være spion for Israel er en ekkel anklage å få rettet mot seg i Syria, men det er ingen grunn til å tro at den skal være riktig, sier han.

Får ikke treffe han
Ifølge Klassekampen har UD bedt om å få møte journalisten. I henhold til folkeretten har norske myndigheter rett til å få møte Alnawaty og gi ham den bistanden han har krav på.

– Det ble ikke gitt noen ny informasjon verken om hvor han eventuelt sitter fengslet eller åpnet for slik tilgang, sier Andersen til klassekampen.