En av fem negative til utenlandske kolleger

For innvandrere er det å ikke kunne de formelle og uformelle kodene i det norske arbeidslivet er større ulempe enn etnisk opprinnelse når de skal finne jobb, ifølge en ny undersøkelse fra Universitetet i Bergen.
Foto: Illustrasjonsfoto
En av fem nordmenn er negative til et internasjonalt miljø på arbeidsplassen, viser verdens største arbeidsundersøkelse laget av Randstad Workmonitor.
0Shares

Undersøkelsen viser at svensker og dansker er mer åpne til innvandrere i arbeidssammenheng enn nordmenn, skriver journalen.hioa.no.

Hele 63 prosent av de spurte i Sverige mener innvandrere har positiv innvirkning på arbeidsmiljøet, mens 60 prosent er positive i Danmark. I Norge opplever derimot bare 47 prosent av arbeidstakerne merverdi av å jobbe med utenlandske arbeidstakere.

Spørsmålene handlet blant annet om jobbsikkerhet og arbeidsmiljø som følge av arbeidsinnvandring, og undersøkelsen er foretatt i privat sektor.

– Spesielt svensker, men også dansker virker mye mer åpne og positive til utenlandske kolleger enn nordmenn. Seks av ti i våre naboland sier at de opplever merverdi av å jobbe med utenlandske kolleger, mens under halvparten av nordmennene opplever det samme, sier administrerende direktør Camilla Grana i Randstad Norge, i en pressemelding. 

– Holdninger henger igjen
Grana mener at en av grunne til at Norge treffer så dårlig, er på grunn av tradisjonene våre.

–  En forklaring kan være at nordmenn har kortere tradisjoner for et internasjonalt arbeidsmiljø enn mange andre land, som Sverige og Danmark – og at våre holdninger og skepsis fortsatt henger litt igjen, sier Grana.