Føderal domstol krever slutt på program som beskytter immigranter i USA

DACA-reglene beskytter om lag 650.000 personer, og de som fra før er omfattet av ordningen, mister ikke sin beskyttelse.
Foto: Jim Pennucci
En føderal dommer i Texas har beordret at programmet som hindrer deportasjon av enkelte immigranter som kom til USA som barn, stanses.

Programmet ble opprettet av tidligere president Barack Obama, som ved å gjøre det gikk ut over sine fullmakter, ifølge fredagens rettsavgjørelse.

Dommer Andrew Hanen ga Texas og åtte andre konservative delstater som har gått til sak, medhold i at programmet Deferred Action for Childhood Arrivals må avvikles.

DACA-reglene beskytter om lag 650.000 personer, og de som fra før er omfattet av ordningen, mister ikke sin beskyttelse. Men rettsavgjørelsen hindrer behandlingen av nye søknader. Den hindrer også Biden, som i valgkampen lovet å beskytte DACA, i å opprettholde og videreføre programmet.

Presidenten har allerede foreslått lovendringer som vil gjøre det lettere for om lag 11 millioner person som lever i USA ulovlig å få oppholdstillatelse. Han har også gitt ordre til ulike etater om å verne DACA-programmet.

Biden-administrasjonen kommer mest sannsynlig til å anke kjennelsen med mindre Kongressen enes om en lovendring, skriver New York Times. Dermed blir lovligheten til programmet etter alt å dømme avgjort i høyesterett.

Immigranter og støttespillere ber Biden og demokratene om å handle raskt for å få i stand en lovendring som kan beskytte unge immigranter.

– Fram til presidenten og demokratene i Kongressen leverer på statsborgerskap, står livene til millioner fortsatt på spill, sier Martinez Rosas.

Speaker Nancy Pelosi i Representantenes hus sier i en uttalelse at demokratene vil fortsette å presse på for å få vedtatt den såkalte Dream Act, som ville åpnet for statsborgerskap for flere millioner ulovlige innvandrere som kom til USA som barn.

Hun oppfordret republikanerne til også å «respektere det amerikanske folks vilje og loven for å sikre at Dreamers får en permanent vei til statsborgerskap».