Eks-imam ut mot tidligere meningsfeller

 

Slik skriver Naser Khader, tidligere dansk folketingspolitiker, nå Senior Fellow ved tenketanken Hudson Institute i en kronikk på VG Nett.

 
Foto : khader.dk

– Tegningene, som avisen hadde bedt forskjellige kunstnere om å lage, ble trykket den 30. september 2005, skapte ikke særlig oppstyr rett etter publiseringen. Først etter at noen danske imamer i begynnelsen av 2006 reiste ut i verden for å skape røre rundt dem, brøt helvetet løs, mener Khader i kronikken.

Imambesøk førte til protester
Khader viser til at imamene reiste til flere land i den arabiske verden. Blant annet fikk de møte teologen Yusuf al-Qaradawi, og presenterte for ham oppslaget i Jyllandsposten og de tolv tegningene.

– Al-Qaradawi tok opp tegningene i sin fredagsbønn på TV-kanalen Al-Jazeera i februar 2006. Deretter eksploderte det. Den danske ambassaden i Damaskus ble nedbrent, det danske flagget ble brent og trampet på flere steder i den islamske verden, og mellom 100 og 200 mennesker døde rundt om i verden i urolighetene som fulgte.

Fra fiendskap til aksept
Khader og den nå tidligere islamisten Akkari var i løpet av mange år ideologiske fiender. 

– Når Muhammedkrisen var som verst, truet han med å sprenge meg i luften om jeg noen gang ble integrasjonsminister. Det var denne trusselen som gjorde at jeg måtte ha beskyttelse fra PET (det danske PST) 24 timer i døgnet, noe som har hatt store konsekvenser for mitt privatliv.

Nå er tonen annerledes. Khader og Akkari har gjort flere TV-opptredender sammen, hvor de reiser rundt og diskuterer islamisme og fanatisme.

– Forhåpentligvis på en måte som gjør folk litt klokere om hva disse fenomenene faktisk handler om, avrunder han.