Eks-imam ut mot tidligere meningsfeller

 
Foto: Skjermdump/YouTube
– I boken Min avskjed med islamismen avslører den tidligere islamisten og imamen Ahmed Akkari (bildet) at danske imamer, deriblant ham selv, med fullt overlegg igangsatte den såkalte Muhammedkrisen.

Slik skriver Naser Khader, tidligere dansk folketingspolitiker, nå Senior Fellow ved tenketanken Hudson Institute i en kronikk på VG Nett.

 
Foto : khader.dk

– Tegningene, som avisen hadde bedt forskjellige kunstnere om å lage, ble trykket den 30. september 2005, skapte ikke særlig oppstyr rett etter publiseringen. Først etter at noen danske imamer i begynnelsen av 2006 reiste ut i verden for å skape røre rundt dem, brøt helvetet løs, mener Khader i kronikken.

Imambesøk førte til protester
Khader viser til at imamene reiste til flere land i den arabiske verden. Blant annet fikk de møte teologen Yusuf al-Qaradawi, og presenterte for ham oppslaget i Jyllandsposten og de tolv tegningene.

– Al-Qaradawi tok opp tegningene i sin fredagsbønn på TV-kanalen Al-Jazeera i februar 2006. Deretter eksploderte det. Den danske ambassaden i Damaskus ble nedbrent, det danske flagget ble brent og trampet på flere steder i den islamske verden, og mellom 100 og 200 mennesker døde rundt om i verden i urolighetene som fulgte.

Fra fiendskap til aksept
Khader og den nå tidligere islamisten Akkari var i løpet av mange år ideologiske fiender. 

– Når Muhammedkrisen var som verst, truet han med å sprenge meg i luften om jeg noen gang ble integrasjonsminister. Det var denne trusselen som gjorde at jeg måtte ha beskyttelse fra PET (det danske PST) 24 timer i døgnet, noe som har hatt store konsekvenser for mitt privatliv.

Nå er tonen annerledes. Khader og Akkari har gjort flere TV-opptredender sammen, hvor de reiser rundt og diskuterer islamisme og fanatisme.

– Forhåpentligvis på en måte som gjør folk litt klokere om hva disse fenomenene faktisk handler om, avrunder han.