Oktar, som ellers er kjent som sitt alter ego Yahya Harun, leder en av Tyrkias (og verdens) underligste religiøse bevegelser, Milli Değerleri koruma Vakfi (Stiftelsen for bevaring av nasjonale verdier).
Harun (født 1956) er et produkt av en generasjon som på 70-tallet lå i et ideologisk spenningsfelt. Sekulær kemalisme, Tyrkias statsbærende ideologi med vekt på en sterk moralsk autoritet, konkurrerte med to opprørske tendenser: venstresidens radikalisme på den ene siden og islamismen på den andre. Harun valgte sistnevnte.
Fra begynnelsen av 1980-tallet samlet han en gruppe unge studenter, tilhørende sosialt aktive og velstående familier i Istanbul, som delte hans islam-syn. Gruppen økte i omfang, og ble et slags samfunn i samfunnet. Verdisynet i Yahyas bevegelse har siden starten vært grunnleggende konservativt, med modifikasjoner underveis. På slutten av 80-tallet bestemte han blant annet at kvinnene i hans voksende skare ikke lenger trengte å gå med hijab, og kunne bruke sminke “fordi det var lov ifølge Profeten Muhammed”.
Enkelte beskylder Harun for bevisst å bruke sine kvinnelige tilhengeres sex appeal.
Harun og hans tilhengere blir ofte beskrevet som islamske kreasjonister. Og med god grunn. Bevegelsen har siden oppstarten argumentert mot evolusjonsteorien og darwinismen, og materialistiske politiske ideologier. Han har ved flere anledinger hevdet at darwinismen, med sin tankegang om “de sterkestes overlevelsesevne”, har inspirert rasisme, nazisme, kommunisme og terrorisme.
Trøbbel i paradis
Vakfis image har i årevis vakt oppsikt, særlig bruken av unge, pene og sofistikerte kvinner fra Istanbuls overklasse. Harun og en rekke av hans utvalgte disipler lever også i herskapelige omgivelser i den velstående utkanten av den tyrkiske metropolen ved Marmarasjøen.
Vakfis medlemmer kler seg i merkeklær, og handler inn dyrt interiør til hjemmene sine. Materiell velstand skal inspirere til moralsk livsførsel.
– En muslims formål er å omgi seg med skjønnhet, skal den selverklærte religiøse lederen ha sagt i et intervju på sin egen satelitt-TV-kanal A9 i 2008.
Men bak de pene ansiktene og fasaden av vellykkethet er det sprekker. Flere tyrkiske journalister har i årevis kalt Harun for “en sjarlatan, som misbruker religiøsitet” og beskrevet Vakfi som en “sekt“.
– Enkelte beskylder også Harun for bevisst å bruke sine kvinnelige tilhengeres sex appeal for å tiltrekke seg velstående menn til å finansiere hans bevegelse, heter det på nettstedet vocativ.com.
Sex som virkemiddel
Harun og flere andre ledende figurer i Vakfi har siden 2009 vært gjenstand for politietterforskning etter gjentatte anklager om seksuelt misbruk.
– Organiseringen innen gruppen er strengt hierarkisk. Kvinnene blir organisert i søstre (bacilar), konkubiner (cariyeler) og menn blir omtalt som brødre (kardesler). Brødrene får lov til å gifte seg med konkubiner, mens søstrene alle er gift med lederen. Unge jenter lokkes til bevegelsen bevisst gjennom sexfester, og “par” har blitt videofilmet under oral- og analsex, uttalte en anonym avhopper til tidsskriftet New Humanist.
Vakfi-lederen har gang på gang avfeiet anklagene, og trenert saksgangen ved å gå helt til Tyrkias høyesterett. Han velger istedet med å konsentrere seg om sin virksomhet, blant anner ved å møte hjemlige politikere og være tilstede i den tyrkiske samfunnsdebatten.
Kristne meningsfeller
Haruns berømmelse strekker seg ikke bare til Tyrkia. Hans kreasjonistiske storverk Atlas of Creation har blitt sendt til universiteter verden over og oversatt til engelsk, russisk og arabisk.
Ideologisk sett står Vakfi kreasjonistiske og kristenfundamentalistiske grupper i USA ganske nært. Harun og hans etterfølgere har gjort amerikanske kreasjonistiske læreteser til sine egne, og ifølge Cambridge-professoren Peter Harrison “oversatt teorien om intelligent design til islamsk språkdrakt”.
Og det er nettopp i USA, blant konservative kristne, at Harun Yahya har funnet sine sterkeste vestlige allierte. Her sees han og Vakfi på som et verdikonservativt og tolerant alternativ til mer radikale former for islamisme. Beundringen ble ikke mindre etter at han og hans meningsfeller ga ut en video som fordømte terrorangrepet 11. september.
– Yahya er en positiv innflytelse for unge tyrkere. Han har forpliktet seg til demokrati, nasjonale og moralske verdier, samt respekt for loven, var tonen fra eks-senatoren Steve Symms, ifølge rationalist.org.uk.