Sekulær muslim og demokratiaktivist søker asyl i Norge

 
Foto: Claudio Castello
Skribenten og aktivisten Iyad-el Bagdadi har ertet på seg myndighetene i de Forente Arabiske Emirater for sin støtte til den arabiske våren. Etter et fengselsopphold ser han nå seg nødt til å søke asyl i et tredjeland.
0Shares

Iyad El-Baghdadi (ikledd sort på bildet) er palestinskfødt og var en av de mest kjente “online-aktivistene” under den arabiske våren i 2011. Han vokste opp i de Forente Arabiske Emiratene, men ble uten forklaring utvist i mai i år. Han har nå fått oppholdstillatelse i Malaysia og har vært i Norge de siste dagene i forbindelse med årets Oslo Freedom Forum.

Under sitt Norgesbesøk snakket han om hvordan han har blitt kneblet for sine regjeringskritiske kommentarer. 

– Å bo i Emiratene ble for farlig for meg. Jeg måtte reise ut like før min kone skulle føde vårt første barn, og fikk knapt snakket med familie og venner før utvisningen, forteller han om behandlingen fra emiratiske myndigheters side.

Twitter-rapporteren
El-Baghdadi ble i de arabiske mediene kjent som “Twitter-repporteren”, og kontoet var under de arabiske opprørene i 2011 blant de mest siterte av lokale og enkelte utenlandske medier.

I kjølvannet av revolusjonene fikk hans satiriske verk The Arab Tyrant's Manual stor oppmerksomhet. Her forklarer El-Baghdadi hvordan lederne i landene i Nord-Afrika og Midt-Østen reagerte på opprørene. 

– I Emiratene, som i de andre gulfstatene har det vært en sterk motreaksjon mot den arabiske vårens idealer, fastholder han.

Islamsk libertarianer
Som en selverklært “islamsk libertarianer” er han også kritisk til hvordan ytterliggående religiøse krefter kapret den arabiske våren mange steder og fikk vridd det som var et folkelig opprør for grunnleggende rettigheter til sin fordel.

– Våren viste seg til en lekeplass for islamister og terrorister – en slags jihadistisk Disneyland. Opprøret i araberlandene var vakkert og ekte. Vi har mistet mange stemmer, men søken etter et  liv i anstedighet og demokratiske verdier vil fortsette.

Les her El-Baghdadis kronikk om demokratikampen i den arabiske verden.