Akon lyser opp Afrika

Niger: Musikeren Akon er skaperen av prosjektet for bedre tilgangen på elektrisitet i afrikanske land.
Foto: akonlightingafrica.com
Afrika har lenge hatt stor mangel på elektrisitet. Nå gjør en artist noe med det. 
0Shares

Akon lightning Africa er et prosjekt som startet tidlig i 2014 og har som mål å tilby rundt 600 millioner afrikanere solenergi. Ifølge AlJazeera har prosjektet per i dag gitt over en million afrikanere, fordelt på 14 land, elektrisitet. Kontinentet er preget av stor mangel på elektrisitet, og det holder utviklingen tilbake. Både økonomien og det sosiale rammes. 

Prosjektet ble startet av Samba Bathily, Thione Niang og Akon. Sistnevnte er en prisbelønt amerikansk-senegalesisk artist som både eier og har prosjektet oppkalt etter seg. Han slo seg sammen med Bathily, som produserer solarcelledrevet utstyr i 2013.

Lei av selskapene
Det var grunnleggernes barndomsminner og personlige erfaringer med “et liv uten lys” som drev fram deres engasjement.

I et intervju med CNN forteller Akon at hans eget land aldri utviklet seg, og han var lei av selskaper som ikke gjorde noe annet enn å kaste bort tiden og bruke pengene til landet.

– Jeg hørte om at utenlandske selskaper skrev under kontrakter hvert år for å bygge opp Afrika, men etter et par år var alt fortsatt det samme. Det var for to år siden jeg innså at hvis Afrika skal bygges opp, så må det gjøres av afrikanere selv, sier han til CNN.

Nye arbeidsplasser
Prosjektet skaper ikke bare elektrisitet, men også arbeid, og løfter de lokale ut av fattigdommen. De får opplæring i hvordan man bygger og bruker solpanelene. I intervjuet forteller han at de lanserte et “solakademi” i Mali, hvor tusenvis av afrikanere får den nødvendige opplæringen. Også butikker påvirkes av dette. De får blant annet tilgang til lys om kvelden og kan dermed ha åpent lenger.