Hevder Tom og Jerry bidrar til jihadisme

Tegneserieverdens jihadister, er lederen for det egyptiske statlige nyhetsbyåret sin dom over det populære showet "Tom og Jerry".
Foto: Skjermdump/YouTube
Et statlig egyptisk informasjonsbyrå mener animasjonsfilmene med det antagonistiske katte- og museduoen delvis har skylden for oppblomstringen av ekstremisme blant ungdom i Midtøsten, melder NRK.
0Shares

Under en konferanse med tittelen “Mediene og voldskultur” ved Universitetet i Kairo, har medieeksperter nylig diskutert hvordan videospill og voldelige filmer kan bidra til å starte brutale handlinger hos barn og unge, skriver utenriksmagasinet Foreign Policy.

Lederen for Egypts statlige informasjonsbyrå, Salah Abdel Sadek, mener den grå katten og den brune musa planter en idé i betrakterens sinn om at vold er naturlig.

Kortfilmene som første gang kom på TV-skjermene i 1940, handler som regel om Toms forsøk på å fange Jerry. I den endeløse kampen mellom de to dyrene brukes eksplosiver, våpen og kniver.

– Tegneserien skildrer vold på en morsom måte, og sender melding om at dette er naturlig. En ser at de slår og kaster bomber på hverandre. Tom og Jerry kan bidra til å skape terrorister, sa Sadek under konferansen.

Sensurert for rasisme
Sadeks tale vekker nå reaksjoner i hjemlandet, og den egyptiske avisen Youm7 lister opp fem årsaker til hvorfor Tom og Jerry kan bidra til terrorisme. Der konkluderes det med at seriens repeterende portrettering av løgn, stjeling, alkohol, røyking og slåssing oppmuntrer barn til dårlige vaner.

Avisen skriver også at det er problematisk at barn utvikler en sympatifølelse for Jerry.

–  Hans onde hensikter og handlinger mot Tom bør ikke aksepteres, til tross for at Tom jager ham, skriver artikkelforfatteren.

Tom og Jerry har også tidligere blitt kritisert for barnefiendtlig innhold. USA og Storbritannia har sensurert episoder med rasistiske stereotypier, mens Cartoon Network i Brasil har fjernet to episoder som ble kritisert for å være upassende for målgruppen.

FAKTA

Tom og Jerry

Tom og Jerry er en amerikansk tegnefimserie om katten Tom og musen Jerry, skrevet og produsert av animatørene William Hanna og Joseph Barbera.

Tegnefilmene om Tom & Jerry ble produsert av Metro-Goldwyn-Mayer i Hollywood, USA fra 1940 til 1957. Senere ble serien produsert for fjernsyn av Hanna-Barbera fra 1975 til 1977 og igjen fra 1990 til 1993.