Innvandrings-seier for Trump på G7-toppmøte

Lederne for den "frie verden" poserer smilende under det nylig avsluttede G7-møtet i Taormina i Italia. Smilene skjuler sterke motsetninger, blant annet mellom Tysklands kansler Angela Merkel og USAs president Donald J. Trump. Sterkt divergerende syn på innvandring og grensekontroll preget mye av dagsordenen under møtet.
Foto: g7italy.it
Utkastet fra G7-møtet sist helg understreker retten til å stenge grensene, noe USAs president Donald Trump og Storbritannias statsminister Theresa May har kjempet for.
0Shares

“Alle land har en suveren rett til å stenge sine grenser og begrense innvandring”, heter det i et resolusjonsutkast fra G7-møtet i Taormina i Italia, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

Videre skriver VGNett at formuleringen er helt i tråd med Trumps restriktive holdning til innvandring, og som også britiske myndigheter gikk inn for i forkant av møtet.

Utkastet understreket også “nødvendigheten av å støtte flyktninger så nær sine hjemland som mulig, slik at de kan settes i stand til å vende tilbake”, ifølge NTB.

Ut mot åpne grenser
Trump, som under sin valgkampanje lovet å bygge en grensemur mot Mexico og bakgrunnssjekke muslimske innvandrere (noe har har gjort i ettertid overfor sju land), langet ut i sin tale mot det han ser på som flere EU-lands “åpne grensers politikk”.

Under sitt Europa-besøk rakk Trump både G7-møtet i Taormina, og åpningen av NATOs nye hovedkvarter i Brussel. I sin tale under åpningen understreket den amerikanske presidenten at fremtidens NATO må fokusere langt mer på terror og migrasjon, skriver The Daily Mail.

– Tusenvis av mennesker har strømmet inn og spredd seg utover landegrensene til våre NATO-medlemsland. I mange tilfeller har vi ingen anelse om hvem de er. Vi må være tøffe, sterke og årvåkne fremover.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel var blant kritikerne til utspillet fra Trump. 

– Verken isolasjon eller bygging av murer skaper suksess, men åpne samfunn og verdiskaping, sa hun i sin tale som et tilsvar til USAs president.