– Volden i Charlottesville var terror

Hvit-makt-tilhengere i aksjon under helgens rally i Charlottesville.
Foto: Rodney Dunning
USAs sikkerhetsrådgiver og flere andre betegner volden mot motdemonstranter i Charlottesville som terror. Samtidig får president Donald Trump kritikk for å ikke å ha gjort det samme.
0Shares

Flere tusen hvit-makt-tilhengere og motdemonstranter samlet seg i Charlottesville lørdag. Hvit-makt-tilhengerne protesterte under banneret Unite the Right, i protest mot en foreslått fjerning av statuen av sørstatsgeneralen Robert E. Lee.

Motdemonstrantene kom fra både anti-rasistiske bevegelser og fra anti-politivoldsorganisasjonen Black Lives Matter.

Uroen i Charlottesville startet alt fredag, da de hvite nasjonalistene gikk i fakkeltog gjennom området til Universitetet i Virginia, ifølge ABCNyheter

Utover lørdagen oppsto det voldsepisoder mellom begge grupper, som endte med at en 20-årig mann med høyreekstreme sympatier drepte en og skadet 19 personer da han kjørte inn i en folkemengde. Ifølge tv-kanalen CNN er han nå pågrepet.

– Et terrorangrep
Reaksjonene fra det offisielle USA har vært sterke. USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver H. R. McMaster uttalte i et intervju med ABC News søndag at volden kan karakteriseres som terror.

 
Foto : U.S. Navy/James E. Foehl

– Når noen gjennomfører et angrep mot folk med hensikt å skape frykt, er det terrorisme. Det faller inn under definisjonen av terrorisme.

USA president Donald Trump får på sin side kritikk etter at han i sin tale fordømte hendelsene i Charlottesville med å peke på “volden i alle sider”.

Søndag rykket Det hvite hus ut og sa at Trumps fordømmelse inkluderte alle former for vold, fordommer og hat, også fra hvite nasjonalister.