– Bør ha like rettigheter som italienere

Hagene ved Piazza Venezia i Roma blir ofte brukt av turister. De siste ukene har plassen i stedet blitt et hjem til flere migranter
Foto: Chris Yunker/Creative Commons
Talspersonen for FNs flyktningbyrå i Italia mener migranter som med flere års botid bør ha like rettigheter som italienere når det gjelder bolig. I stedet sitter mange migranter husløse mens utilstrekkelige tiltak presenteres. 
0Shares

Charlotta Sami, talsperson for FNs flyktningbyrå i Italia mener flyktninger som har bodd i Italia i mange år, bør ha de samme rettighetene som italienere når det kommer til å få et sted å bo. 

– I stedet hører man: «Italienere først», og situasjonen forblir slik den er for migrantene, sier hun til New York Times
 
Usikker situasjon 
I mange år har migranter okkupert bygninger i Roma, men for noen uker tilbake ble de kastet ut og endte opp på et torg ved Piazza Venezia i midten av sentrum. Etter dette har situasjonen vært usikker for svært mange, og flere fryktet det å ikke ha tak over hodet. 
 
I slutten av august skrev NRK artikkelen: «Spyler gatene i Roma for migranter og flyktninger». Artikkelen omhandlet politiets forsøk på å rydde et torg for migranter og flyktninger ved hjelp av vannkanoner. Lignende forsøk på å rydde dem vekk har også skjedd i etterkant andre steder. 
 
Mens mange mener boligsituasjonen må bedres for migrantene, er det flere som tviler på hvor uskyldige de er ettersom noen er blitt mistenkt for eksempelvis menneskesmugling. 
 
Ingen umiddelbar respons
Torsdag møtte Sami ordføreren i Roma, Virginia Raggi. De to diskuterte hva man skal gjøre med dem som er blitt kastet ut. Ifølge The New York Times skal Sami ha sagt i etterkant av møte, at Raggi var åpen for å samarbeide, samtidig som hun ikke kom med en umiddelbar respons på den problematiske situasjonen som gjør flere migranter husløse.
 
Forrige ukes møte førte til et nytt møte mandag. Da møttes representanter fra gruppene som er blitt kastet ut og politikere fra ulike departement. Representantene var derimot ikke fornøyd med løsningene som ble presentert for dem. Løsningen var å sende migrantene tilbake til mottakssentrene, der flere av dem har oppholdt seg i opptil ti år allerede. 

I tillegg til å foreslå å sende migrantene tilbake til mottakssentrene, skal mange migranter ha blitt plassert i boligere som er blitt beskrevet som utilstrekkelige og langt unna sosiale nettverk som blant annet skoler, ifølge The New York Times.