Rohingyaledere drept i Bangladesh

To rohingyaledere er drept i flyktningleirer i Bangladesh, angivelig av opprørsgruppen ARSA.

To rohingyaledere er drept i flyktningleirer i Bangladesh, angivelig av opprørsgruppen ARSA.

Ifølge politiet i Bangladesh ble de to leirlederne drept av en mobb lørdag kveld.

Nærmere en million rohingyaflyktninger fra Myanmar bor i overfylte leirer i Bangladesh.

De siste månedene har sikkerhetssituasjonen i leirene forverret seg kraftig, ifølge politiet fordi kriminelle gjenger forsøker å ta kontroll over narkotikaomsetning. Det skjer blant annet
gjennom trusler og drap på leirledere. 14 rohingyaer er drept i de siste tre månedene.

Opprørsgruppe

Ifølge politikilder var de medlemmer av opprørsgruppen Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) som sto bak drapene på de to lederne lørdag.

– Dette er målrettede drap utført av ARSA, sier en sentral politikilde.

Nevøen til en av de drepte mennene anklager også ARSA for å ha stått bak.

– ARSA drepte onkelen min i går. Han pleide å be dem om å slutte med narkotikahandel. Han sørget for frivillig patruljering i leirene, forteller han.

Drepte øverste leder

Flere ARSA-medlemmer ble tidligere i år tiltalt for å drapet på rohingyaenes øverste leder Mohib Ullah i september 2021, men opprørsgruppen nekter for å ha stått bak.

Politiet i Bangladesh slo hardt ned på ARSA etter drapet på Ullah og pågrep over 8.000 antatte medlemmer av opprørsgruppen.

Folkemord

ARSA sto bak flere angrep på militære kontrollposter i Myanmar før regjeringshæren i landet i 2017 innledet en storoffensiv i Rakhine-delstaten og drev rundt 800.000 rohingyaer på flukt til Bangladesh.

FN-granskere har konkludert med at Myanmars øverste generaler bør straffeforfølges for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten etter overgrepene den muslimske rohingya-minoriteten øst i landet.

(©NTB)