Ungarn vil beskatte flyktninghjelp

Får kritikk i rapporten: Ungarns president Viktor Orban (Foto: Arkiv).
Foto: European People's Party
Ungarns regjering har lagt fram et lovforslag om at hjelpeorganisasjoner må betale 25 prosent skatt av penger de får fra utlandet til å hjelpe flyktninger.  
0Shares

Lovforslaget åpner også for å forby hjelpearbeidere i private organisasjoner å jobbe inne i leirer for flyktninger og asylsøkere i nærheten av landets grenser, skriver Adresseavisen.

Nasjonalforsamlingen innledet debatt om lovforslaget tirsdag, og en avstemning vil finne sted etter parlamentsvalget i april.

Statsminister Viktor Orbans høyreorienterte Fidesz-parti ventes å tjene på debatten hos velgerne i det stadig mer innvandringsskeptiske landet. Fidesz ligger også an til seier i valget slik at Orban kan fortsette som regjeringssjef.

Vekker bekymring
Ifølge avisen Der Standard
har ungarske myndigheter uttalt at “ungarske borgere burde vite hvilke organisasjoner går inn for en permanent endring av landets befolkning”, som bakgrunn for lovforslaget.

Lovforslaget vekker samtidig stor bekymring internasjonalt. FNs menneskerettighetskontor kaller det “et nytt angrep mot menneskerettighetene”, og Europarådets menneskerettskommissær Nils Muiznieks ber Ungarn avstå fra å straffe og stigmatisere NGO-er.

 
Foto : saeima.lv

– En slik lov vil primært påvirke negativt overfor organisasjoner og enkeltpersoner som ønsker å beskytte menneskerettighetene til innvandrere, asylsøkere og flyktninger. En slik forpliktelse skal være “fullt legitimert” i et demokratisk samfunn, sier Muznieks.