Høyrevridd mediekanal bannlyst for «hatprat»

Kastet ut: Infowars sjefsgrunnlegger Alex Jones (t.v) og hans høyre hånd Paul Joseph Watson kaller bannlysningen av den kontroversielle mediekanalen for "sensur". YouTube, en av plattformene som har fjernet kanalen, mener kanalen har spredt hatprat.
Foto: Tyler Merbler
Kontroversielle Infowars er kastet ut av sosiale medier som Facebook og andre plattformer som YouTube, Apple, Spotify og Google. Utkastelsen er begrunnet med at kanalen er anklaget for hatprat. – Politisk sensur, mener figur tilknyttet mediekanalen.
0Shares

Tidligere denne uken ble det kjent at teknologigigantene Facebook, Apple, Spotify og Google tilsynelatende koordinert gikk inn for å kaste ut den kjente radioverten og konspirasjonsteoretikeren Alex Jones og hans Infowars fra sine plattformer, melder Nettavisen.

Infowars er kjent for å drive en kombinasjon av høyrepopulistisk nyhetsformidling, samt flere konspirasjonsteorier, blant annet om at terrorangrepet i USA 11. september var en “innsidejobb”. Infowars er også kjent for en redaksjonell linje med sterkt kritisk slagside overfor vestlig innvandringspolitikk, og overfor islamsk innvandring.

Spesielt oppsiktsvekkende var det at Facebook stengte fire sider tilknyttet Jones, etter at Facebook-sjef Mark Zuccerberg tidligere forsvarte hans rett til å spre sine konspirasjoner.

Utrop har tidligere omtalt blant andre Jones og InfoWars i en artikkel om alternative høyreorienterte medier.

Flagget for hatprat
Ifølge BuzzFeed News var det Apple som først gikk i bresjen for å kaste ut det kontroversielle nettstedet registrerte podcaster på ITunes. Etterhvert har også Facebook, YouTube, Apple, Spotify og Google. 

Fjernet: Hvis man gjør et søk på kanalen til Infowars på YouTube får man kun opp gamle videoer eller sidene til kanalens bidragsytere.
Foto : Skjermdump/YouTube
Utkastelsen fra YouTube vil få mest konsekvenser for InfoWars, ettersom de hadde opptil 2,5 millioner registrerte abonnenter og en milliard unike seere i den tiden kanalen har vært med i videodelingstjenesten.

En kilde tilknyttet YouTube forklarer utenstengelsen på følgende måte overfor BuzzFeed News:

– Når brukerne våre bryter vår plattforms vilkår og retningslinjer gjentatte ganger, slik som vår retningslinjer i forhold til hatytringer og trakassering, så vil vi håndheve en opphevelse av deres kanaler og kontoer på YouTube.

Kaller bannlysning for sensur
Infowars kjører nå en knallhard kampanje hvor de ber folk laste ned deres mobilapper, og bruker konseptet at teknologigiantene har gått «til krig» mot dem for alt det er verdt.

Jones selv sier på sin Twitter-side at bannlysningen av Infowars er del av en større plan.

– Teknologigigantene har innrømmet at dette er del av av en “takedown” (jour. anm. lovlig fjerning av nettinnhold) av det frie nettet.

Bloggeren Paul Joseph Watson, som også har redaktøransvar i Infowars, er ikke nådig i sin dom over sakens gang. I en videoartikkel på nettstedet frontpagemag.com bruker han ord som “politisk motivert sensur” og “utrenskning”.

Vokser også i Norge
Samtidig kan bannlysningen ha fått motsatt effekt. Ifølge Nettavisen melder The Verge at mobilappene til Infowars har skutt i været i popularitet på Apple og Google. Selskapene har nemlig ikke kvittet seg med appene, bare innhold på podcast- og videoplattformene sine.

Nettavisen kan også melde om at Infowars ble registrert onsdag ettermiddag som den tiende mest populære nyhetsappen i Norge, foran nyhetskanaler som Dagens Næringsliv og Aftenposten.