Foreslår forbud mot kunstige jomfruhinner

Ellen Trane Nørby under Venstres Landsmøte i 2011
Foto: Jens Astrup
Den danske helseministeren Ellen Trane Nørby (V) vil knuse myten om jomfruhinner. Det skal bli ulovlig å rekonstruere dem.

Ministeren i Danmark foreslår et forbud mot at leger skal medvirke til å konstruere jomfruhinner. Klinikker som tilbyr prosedyren skal kunne få bøter. Slik ønsker hun å avlive myten om at kvinner skal blø under første samleie, skriver Politik.

– Det at jomfruhinnen er noe som sprenger første gang man har sex, det er en myte.

– Den eksisterer ikke og har hovedsakelig vært brukt til å undertrykke kvinner gjennom århundrer, sier hun til Ekstra Bladet.

Det at jomfruhinnen er noe som sprenger første gang man har sex, det er en myte.

I Danmark finnes det noen få klinikker som tilbyr å konstruere jomfruhinner. De burde stoppes, mener ministeren.

Det handler ikke om manglende medisinsk formål, som for eksempel ved brystoperasjon.

– Jeg synes at det er en markant forskjell på rekonstruksjon av jomfruhinne og det at man selvstendig tar et valg, om man vil ha Botox i ansiktet, eller man vil have forstørret sine bryster. Som vi vet, er den første kjent som middelalderlig kvinneundertrykkende inngrep, sier hun.

En jomfruhinne består av fleksible slimhinnefolder. Sprekker i disse slimhinner kan oppstå både før og etter seksuell debut.

Derfor er disse sprekkene ikke nødvendigvis et tegn på at kvinnen har hatt sex. Det er heller ikke sikkert at kvinnen bløder, når det skjer.