- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Arbeidsbyrådet i Oslo Tone Tellevik Dahl besøkte onsdag Vålerengas hjemmebane, Intility Arena, for å snakke med ungdommer som deltar i Jobbsjansen, og for å høre hvordan deltakerne får hjelp til å komme i arbeid.
Som del av regjeringens nysatsing på integrering vil man styrke Jobbsjansen, noe arbeidsbyråden stiller seg positiv til.
Kvalitetssikre
– For oss som samfunn er det viktig at vi gir unge en sjanse til å utdanne seg og komme seg videre i livet. Vi trenger Jobbsjansen, slik som det drives her i regi av Vålerenga Fotball og flere andre. Men vi må også kvalitetssikre tilbudet, sier hun til Utrop.
For oss som samfunn er det viktig at vi gir unge en sjanse til å utdanne seg og komme seg videre i livet.
Av den grunn får Jobbsjansen 500.000 fra Oslo kommune. Tellevik Dahl utelukker ikke mer i overføringer, men da må budsjettsituasjonen tas med i betraktning.
– Her har vi et tilbud som ungdommene nyter godt av, og som bidrar til egen motivasjon, og til at de kjenner sine egne ressurser. Arbeidsmarkedet for unge i dag er tøft, og det å få arbedspraksis på CVen er gull verdt.
75 prosent i jobb
Hos Tippeliga-klubben er det Stiftelsen Vålerenga Fotball Samfunn som tar for seg av jobbtreningsprogrammet. Lars Eirik Eggen, daglig leder, viser til at 75 prosent av de 350 deltakerne som har vært gjennom Jobbsjansen siden oppstarten i 2006 har kommet seg i jobb eller begynt å studere igjen.
– Her blir man veldig sammensveiset, og det er mye fokus på ansvarliggjøring og mestring, sier han.
Ungdommene som Tellevik Dahl møtte på Intility oppfordret hun til “å aldri gi opp”. Hun spurte også om råd til hvordan Jobbsjansen kunne bli enda bedre.
– Vi må ha fokus på gode arbeidsplasser, hvor man blir tatt vare på som person, svarte en av ungdommene.
– Skolen er fortsatt for systemrettet, det er for mye pes, og det gjør at folk sliter med motivasjonen, sa en annen.
Handler om å finne seg selv
Oslo-gutten Ahmed kjenner seg igjen i beskrivelsen. Han er norskfødt med foreldre fra Kenya, og har fagbrev i dataelektronikk.
– Jeg gikk på Høgskolen i Oslo (nå OsloMet) men valgte å ta en pause. Etter samtaler med NAV fikk jeg tilbud om å begynne her på Jobbsjansen.
– Hvordan har du opplevd deltakelsen så langt?
– For meg har det vært positivt. Jeg har fått tatt en pust i bakken, funnet mer ut om hva jeg ar lyst til å drive med videre og hva jeg er god på. Nå føler jeg meg motivert til å gå tilbake til skolebenken, sier han til Utrop.