– En lov for Loke, en annen for Tor

 
Foto: Pål Giørtz
– Hva hadde skjedd om det var to norske innvandrerfamilier som hadde blitt rammet av French og Moland-saken, spør forfatter Halle Jørn Hanssen seg i et innlegg.
0Shares

Halle (bildet) har fulgt saken fra våren 2009, da Tjostolv Moland og Joshua French ble arrestert i Kongo, og har tidligere i høst skrevet om den i Dagsavisen.

I et innlegg i Bistandsaktuelt påpeker han at den offentlige støtten og ressursbruken for å få Moland og French løslatt, har hatt et omfang som er uten sidestykke når det gjelder straffedømte nordmenn i utlandet.

– Det sitter til enhver tid mellom 40 og 60 norske statsborgere i fengsel i utlandet. Noen av dem er dømt for forbrytelser som gir lange fengselsstraffer og som ofte innebærer at de dør under fengselsoppholdet. Disse menneskene får konsulær bistand fra den norske ambassaden som er akkreditert til landet. Men så vidt jeg vet, har ikke en eneste av alle disse har fått noe i nærheten av den diplomatiske og økonomiske støtte og den medieoppmerksomhet som Moland og French har fått. 

Ville ikke fått samme hjelp
Hvis Moland og French var sønner i to familier uten nettverk, eller fra en innvandrerfamilie ville de ikke fått samme hjelp, ifølge Hanssen.

– Deres dødsdømte sønner i et fengsel i Kongo eller et annet land, ville nok ha fått en viss konsulær bistand, men ikke noe mer.