Fransk rapper bøtelagt for voldsoppfordring mot hvite

Rapperen Nick Conrad er bøtelagt for å ha laget en video som oppfattes som voldelig og rasistisk.
Foto: Skjermdump/YouTube/Le Parisien
Den franske rapperen Nick Conrad fikk 5000 euro i bot etter å ha laget en sang med tittelen Pendez les Blancs, som på fransk betyr "heng de hvite".

Videoen til sangen ble fjernet YouTube kun ti dager etter postingen, ifølge BBC

I videoen ser vi Conrad i en situasjon hvor han kidnapper, torturerer og henger en hvit mann. I teksten går han også ut med en oppfordring om å ta livet av hvite barn.

Flere anti-rasistiske grupper reagerte med avsky, og mener videoen oppfordrer til vold og hat. Nå har artisten fått en bot på 5000 euro av en fransk domstol, hvorav 1000 euro skal betales til en av organisasjonene som tok ham til retten.

– Grensene for ytringsfrihet kan vurderes med større fleksibilitet når det gjelder kunst, men kunstnerisk ytringsfrihet er ikke absolutt, heter det i dommen.

Kontroversielle virkemidler

Rapperen selv nekter enhver form for rasisme mot hvite, og mener sangen er et innspill om rasisme i det franske samfunnet. – Jeg ville sjokkere ved å vende om på rollene. Videoen var ment som en fiktiv avbildning, sier han ifølge nyhetsbyrået AFP.

Conrad har i etterkant av saken mistet jobben som hotellresepsjonist. Til AFP sier han at han vil anke dommen. – Retten hadde en tolkning av ytringsfriheten som vi ikke ser som tilfredsstillende, sier hans advokat til nyhetsbyrået.