– Chile vil hente IS-krigers barn

Svensk-chileneren Patricio Galvez har reist til Irak for å redde sine sju barnebarn. Søskenflokken er i en interneringsleir i Syria, siden barnefaren var en kjent IS-kriger.
Foto: Skjermdump/YouTube/Chilevision
Chilenske myndigheter står klare til å hente ut barna til den norske IS-krigeren Michael Skråmo, forteller barnas morfar til VG.

En søskenflokk på syv norsk-svenske barn på mellom ett og åtte år sitter i interneringsleiren Al-Hol i Syria, melder VG.

Søskenflokkens far, IS-krigeren Michael Skråmo, mistet livet under de siste kampene om IS-byen Baghouz. Moren, som var chilensk-svensk, mistet livet i et bombeangrep. Barnas morfar, svensk-chilenske Patricio Galvez er nå i Irak, i et forsøk på å hente ungeflokken på syv ut fra nabolandet.

– Sverige har alltid vært imot å hjelpe. De har manglet vilje og interesse til å hjelpe disse barna, sier han til VG.

Får chilensk hjelp

I Chile er saken blitt løftet til høyeste nivå politisk, sier Valeria Gonzales, kusinen til barnas mor, til Aftonbladet.

– Chile har sagt at de ikke vil nøle med å evakuere barna hvis Sverige ikke handler snart. Det kan også føre til politiske konflikter mellom landene, sier kusinen.

I et intervju med nettavisen El Espectador har chilenske myndigheter forsikret at de vil hjelpe Galvez.

– Vi har gitt Sverige signaler om at vi ser på saken som svært relevant og som en humanitær hastesak. Vi trenger dialog med Sverige rundt saken, sier Raul Sanhueza, underminister for konsulære saker og innvandring ved Chiles utenriksdepartement.

I Villa Alemana, fødebyen til Galvez, har borgemester Jose Sabat tilbydt seg å redde de sju barna som nå sitter i fangeleir. – Hvis den chilenske staten kan ordne det, så kan vi ta imot barna, sier han ifølge Dagens Nyheter.

Sveriges utenriksminister Margot Wallström sier til VG at svenske myndigheter jobber intenst med at alle barn med tilknytning til Sverige som befinner seg i Syria, skal få den hjelpen de trenger.

Konverterte til islam

Ifølge VG er Skråmo født og oppvokst i Göteborg i Sverige, men hadde norske foreldre. Kort tid etter at han hadde fullført en kokkeutdannelse, konverterte han til islam. Han reiste til Egypt for å studere arabisk, og siden skal han sakte, men sikkert, ha blitt mer og mer radikalisert.

I 2014 tok han med seg sin svensk-chilenske kone, datteren til Patricio Galvez, sammen med resten av familien til Syria, hvor ytterligere tre barn ble født.