Mahsa Amini får Sakharov-prisen posthumt

I oktober besluttet EU-parlamentet å gi Sakharov-prisen – EUs viktigste menneskerettighetspris – posthumt til Mahsa Amini.
Foto: Commons Wikimedia
Mahsa Amini ble tirsdag tildelt Sakharov-prisen posthumt, men Iran nektet familien å reise til Frankrike for å delta under seremonien i EU-parlamentet.

22 år gamle Amini døde i september i fjor i det iranske moralpolitiets varetekt etter å ha blitt stanset på gata i Teheran, angivelig for ikke å ha dekket til håret.

Dødsfallet utløste en stor protestbølge der den iranske kvinnebevegelsen ledet an under slagordet «Kvinne, liv, frihet».

I oktober besluttet EU-parlamentet å tildele Sakharov-prisen – EUs viktigste menneskerettighetspris – posthumt til Mahsa Amini, og familien hennes skulle etter planen ha kommet til Frankrike for å motta den.

Lørdag ble imidlertid foreldrene og broren stanset på flyplassen i Teheran da de skulle gå om bord i flyet til Paris.

De tre hadde gyldig visum til Frankrike, men ble ifølge familiens franske advokat Chirinne Ardakani fratatt passene.

Spredte drømmen

Under tirsdagens seremoni var det derfor familiens iranske advokat Saleh Nikbakht som tok imot prisen, som er på 50.000 euro, nærmere 600.000 kroner. Han leste opp en uttalelse fra Mahsa Aminis mor, Mojgan Eftekhari.

– Min datters navn ble en hemmelig kode for frihet og spredte drømmen om frihet fra fødestedet hennes, Kurdistan, til hele Iran, resten av Midtøsten og hele verden, var hennes budskap.

– Livet ble på urettferdig vis tatt fra henne, og de trodde at de ved å ta livet av henne kunne stoppe henne fra å eksistere, leste Nikbakht videre opp.

Mot og utholdenhet

– Behandlingen av familien er et ytterligere eksempel på hva iranere står overfor hver eneste dag, sa EU-parlamentets president Roberta Metsola under seremonien.

– Iranske kvinners mot og utholdenhet i kampen for rettferdighet, frihet og menneskerettigheter kan ikke stoppes. Deres stemme kan ikke bringes til taushet, sa Metsola.