Nyinnvalgt parti vil fjerne fri abort og innskrenke innvandring

Suksessparti: Ytre høyre flyr høyt etter at partiet Vox ble kom inn med 24 representater. På bildet partileder Santiago Abascal.
Foto: www.elentir.info
I Spania vil ytre høyre-partiet Vox fjerne fri abort, oppheve særskilte lover mot kvinnevold og deportere innvandrere uten lovlig opphold. 

Under det nylig avholdte spanske parlamentsvalget, fikk Vox (som betyr stemme på latin) over ti prosent av stemmene, melder Filter Nyheter.

Vox ble stiftet av misfornøyde avhoppere fra det sentrumsorienterte høyrepartiet Partido Popular, og ledes av Santiago Abascal. Partiet beskrives av politiske motstandere som islamfiendtlig, innvandringskritisk og anti-feministisk.

I partiprogrammet kaller Vox seg motstandere av multikulturalisme, ukontrollert innvandring og radikal feminisme. Vox vil vil deportere innvandrere som enten er papirløse eller har begått forseelser, nekte statsborgerskap til de som ankommer Spania illegalt og forby moskeer som formidler det de mener er islamsk ekstremisme.

I partiprogrammet kaller Vox seg motstandere av multikulturalisme, ukontrollert innvandring og radikal feminisme.

– Europa er det det er takket være Spania og vårt bidrag, helt siden middelalderen, til å stanse spredningen og utbredelsen av islam, sa en av partiets kandidater til Foreign Policy under et valgmøte i byen Covadonga.

Vekstparti

I 2016, under siste parlamentsvalg, fikk Vox 0,2 kun prosent oppslutning ved forrige parlamentsvalgvalg, ifølge Filter Nyheter. 

Under perioden mellom 1939 og 1975 var Spania underlagt et autoritært fascistisk regime under general Francisco Franco, etter en tre år lang borgerkrig. Vox` valgresultat betyr at spansk ytre høyre  for første gang på 40 år har parlamentarisk representasjon, da partiet Union Nacional hadde en folkevalgt. 

Innvandring og katalanisme

Årtiene med høyrerorientert og nasjonalistisk Franco-styre skapte det mange statsvitere og forskere har kalt spansk eksepsjonalisme. Ytterliggående høyrepartier har frem til veksten av Vox vært mikropartier, og folk flest har stemt på sosialdemokratiske, sentrumsrettede eller moderate høyrepartier. 

Flere år med vanskelig økonomisk situasjon og innvandring har imidlertid gjort sitt for å endre dette. Vox har ifølge avisen El Pais prioritert å møte velgere i områder med høy innvandring og lave inntekter, som i Andalusia i Sør-Spania.

Samtidig handler Vox’ suksess vel så mye om at partiet har inntatt en kompromissløs linje i saken som har dominert spansk politikk de siste årene, som er uavhengighetsprosessen i Katalonia.

– Det viktigste for Vox har vært Katalonia-spørsmålet. I Spania oppfattes denne konflikten for å være intern, der katalaner står mot katalaner, og når den hele tiden spiller inn i spansk politikk blir folk lei. De er ikke så opptatt av om Katalonia skal være en del av Spania eller ikke, de vil bare ikke ha den konflikten hele tiden, sier Marcus Buck, førsteamanuensis ved Institutt for statsvitenskap, Universitetet i Tromsø, til Filter Nyheter.

– Vox har sagt at dersom de kommer til makten vil de frata Catalonia selvstyret på permanent basis.