Krydder – nøkkelen til sunnhet?

Norske forskere har som de første i verden påvist at en rekke vanlige te- og krydderplanter er smekkfulle av antioksidanter. - Krydder kan være viktigere enn frukt, bær og grønnsaker, mener ekspert.

Glem fruktfatet, multemyra og fråtsing i grønnsaker: Neste gang du vil være virkelig sunn, kan det være en bedre idé å få i deg krydder-te og provencekrydder. For det er her de sagnomsuste og ofte så sunne antioksidantene, trives aller, aller best. Det viser et nytt norsk-japansk forskningsprosjekt, der formålet var å bestemme innholdet av antioksidanter i vanlige krydderplanter.

Stor betydning

– Innholdet av antioksidanter i de beste krydderplantene er svært høyt, faktisk betydelig høyere enn i frukt, bær og grønnsaker. Hos nordmenn med normalt kosthold kan totalinntaket av antioksidanter i krydder bety mer enn det de fleste får i seg gjennom andre planter i kostholdet, sier Rune Blomhoff, professor ved Institutt for ernæringsforsking, Universitetet i Oslo. Det er Blomhoff som har ledet undersøkelsen.

Blomhoff og hans kolleger kunne i 2002, også da som de første i verden, presentere totalinnholdet av antioksidanter i frukt, bær og grønnsaker, som tidligere omtalt i Dagens Medisin. I den nye undersøkelsen er mer enn 100 krydderplanter undersøkt. Også krydder brukt som medisin er tatt med.

I bruk som medisin

– Best ut blant medisinplantene kommer de ukjente, men velklingende Cinnamomi cortex og Scutellariae radix, begge fra Kina. Det er interessant at mennesket, før de første syntetiske medikamentene ble utviklet på attenhundretallet, nesten bare brukte krydder som medisin. Kanskje kan innholdet av antioksidanter forklare den mulige effekten, spekulerer Blomhoff.

Tidligere studier har bare vært i stand til å se på hvordan ulike krydderplanter kommer ut i forhold til hverandre, og ikke vært i stand til å se på absoluttverdiene.

– Etter å ha sett på frukt, bær, grønnsaker og krydder ønsker vi nå å kikke nærmere på ville planter brukt i folkemedisin, i Norge og andre land. Viktigst likevel er det å teste ut om antioksidantene i disse urtene kan tas opp i kroppen og ha en helsefremmende effekt, sier Blomhoff.

– Interessant

Professor dr. med. Christian Drevon bekrefter at undersøkelser med denne teknikken ikke tidligere er utført på krydder. Han mener funnene er interessante.

– Krydder kan vise seg å ha en helsemessig effekt i tillegg til smaken. Samtidig er det viktig å huske på at det vi foreløpig sitter med, er en bestemmelse av stoffer med definert effekt, i et reagensglass. Hvilken effekt stoffene har i menneskekroppen, vet vi ennå ikke sikkert, men er noe vi må finne ut gjennom forsøk.

Ingen kommersielle firmaer har sponset den norsk-japanske undersøkelsen, som publiseres i maiutgaven av Journal of Nutrition.

Vinnerliste

Dette er listen over verdens mest antioksidant-rike, tørkede krydderplanter:

1. Nellik

2. Allehånde

3. Kanel

4. Rosmarin

5. Timian

6. Meriam

7. Safran

8. Oregano

9. Estragon

10. Basilikum

Vinnerlisten gjelder kommersielt tilgjengelig krydder. I tillegg har Planteforsk ved forsker Steinar Dragland dyrket fram krydderurter for undersøkelse. Da kom oregano, salvie, peppermynte og sitronmelisse svært godt ut.

(Kilde: Dagens Medisin)