Ære viktigere enn et menneskeliv?

Foto: Illustrasjon.
Foto: Flickr
Det er på tide at vi her i Vesten er med på å reagere kraftigere slik at det blir satt i gang forebyggende tiltak mot henrettelser og æresdrap, skriver innsenderen.
0Shares
Latest posts by Abida Akhtar (see all)

Fotnote til leseren: Innlegget ble opprinnelig publisert i Utrops papirutgave i desember 2010.

I den siste tiden har det stått mye i media om den dødsdømte Sakineh Mohamed Ashanti fra Iran. Hun var dømt til døden for utroskap ved steining. Sterk protest fra media og Amnesty International førte til at steiningen ble stoppet. Hun sitter allikevel inne og risikerer dødsstraff. Jeg lurer på om det er slik at ære betyr mer enn et menneskeliv?

Bare Gud kan dømme
Hvis det er sånn at hun må henrettes på grunn av utroskap, kan man begynne å lure på hvorfor mennesker skal leke Gud her på jorda? Hvorfor skal mennesker  har lov til å ta et liv ved henrettelse?

Vi som har bakgrunn fra disse landene, burde markere at vi ikke støtter æresdrap og henrettelser.

Nylig ble et kjærestepar henrettet på grunn av såkalt forbudt kjærlighet. Dette skjedde i Pakistan, ifølge kilder i Amnesty International. Dette var også et æresdrap. Paret hadde klart å rømme, men ble lurt hjem igjen av sin familie med at de skulle godta deres forhold. Isteden for å godta det, tok familien livet av barna sine ved henrettelse.

Ofte knyttet til utroskap
Jeg har vanskelig for å forstå dette. Hvordan kan foreldre eller slektninger gå med på å ta livet av sine egne barn? Er de ikke glade i sine egne? Eller er æren viktigere? Dødsstraff burde uansett ikke finnes. Land som Kina, Iran, Saudi-Arabia, Pakistan og USA har dødsstraff.

Men ikke alle disse har æresdrap. Æresdrap er mest utbredt i de muslimske landene, som Pakistan og Afghanistan. I en rapport dokumenterer Amnesty International at hundrevis av pakistanske jenter og kvinner drepes i Pakistan hvert år for å ha krenket familiens ære. Drapene utføres ofte av nære familiemedlemmer og kan knyttes til utroskap.

Vi har alle et ansvar

Dette er brudd på menneskerettighetene. Ikke nok med dette, men barn blir også henrettet. Det er på tide at vi her i Vesten er med på å reagere kraftigere slik at det blir satt i gang forebyggende tiltak. Det burde bli mer åpenhet rundt dette temaet her i Norge. Vi som har bakgrunn fra disse landene, burde markere at vi ikke støtter æresdrap og henrettelser. Et menneskeliv er mer verd enn ære, det er min mening!