Se forbi hijaben

 
Foto: Alachia Queen
Hva har hijab å gjøre med det å jobbe som frisør?

Her om dagen kom jeg til å prate med en vakker kvinne med hijab. Hun hadde syklet for å hente dattera si fra skolen. Hun fortalte at hun jobbet i barnehage, der også sønnen hennes gikk. Men egentlig var hun utdannet frisør. – Å ja, sa jeg. Så la hun til at det er rart å jobbe som frisør og bruke hijab , derfor jobber hun ikke som frisør.Hvorfor er det for eksempel ikke rart å jobbe som barnehageassistent iført hijab?
Opp til hver enkelt
Det dukket opp mange spørsmål i hodet som jeg ikke turte å stille denne damen. Men jeg fortsatte å prate med henne om andre temaer. Mens vi pratet fikk jeg vite at søstera hennes ikke går i hijab, fordi hun ikke er klar for det ennå. – Åja, sa jeg igjen. – Ja, det er jo opptil hver og en å velge om de vil gå med hijab eller ikke.

Mens vi pratet fikk jeg vite at søstera hennes ikke går i hijab, fordi hun ikke er klar for det ennå.

 
Samtidig dukket det enda et spørsmål i det nysgjerrige hodet mitt. Når er man egentlig klar til å bruke hijab? Er det foreksempel slik  at man ser lyset? Og hva hvis man utvider dette til å gjelde andre yrker, alt fra politi, brannmann og pilot for eksempel. Hvorfor man skal ha begrensninger for hva man kan tillate seg å jobbe som og ikke tillate seg å jobbe med, når man bruker hijab?
Antatte fordommer
Kanskje er det slik at denne eks-frisøren tok det for gitt at folk kom til å ha fordommer mot en frisør med hijab og derfor valgte å ikke jobbe som frisør, som hun jo egentlig var utdannet som. Eller at hun hadde hatt noen negative erfaringer med det. Men jeg tenker: Hvem er det som definerer hva som er rart og ikke rart nå til dags? Jeg har sett rart på folk som jobber i noen bransjer som har ansiktet full av piercinger for eksempel. Men det har jo selvølgelig ikke arbeidsgiveren til personen. Han har sikkert sett forbi alle piercingene og sett på vedkommendes kvalifikasjoner. Det er akkurat det arbeidsgivere bør gjøre når de ser en person som ønsker å jobbe for dem. Uansett om det gjelder piercinger eller hijab.
 
Alle mennesker er ulike og kler seg slik de ønsker å uttrykke seg, om det er masse tatoveringer over kroppen eller hijab eller turban. Uansett bør vi ikke forhåndsdømme folk, men se forbi disse ulike måtene å uttrykke seg på.
 
Opprinnelig publisert i Utrops papirutgave mars 2011.