
Foto: Andrea Pokrzywinski
Norge liker å omtale seg selv som en sjømatnasjon i verdensklasse. Likevel viser Sjømatrådets ferske rapport at nordmenn spiser 3 kilo mindre fisk per år enn for ti år siden. Det forklares ofte med prisøkninger og forbruksvaner, men jeg tror vi overser noe langt viktigere: tilliten til sjømatindustrien er i ferd med å kollapse.
For mange, inkludert meg selv, er det ikke lenger mulig å spise norsk oppdrettsfisk uten en dårlig smak i munnen – og da snakker jeg ikke om smaksløkene. Etter å ha sett dokumentarer om parasitter, skadde fisk som likevel går til salg, vanning av fisken for å øke volumet, bruk av antibiotika og en praksis som minner mer om fabrikkdrift enn om natur, føler jeg ikke at industrien fortjener min tillit.
Dette er ikke særnorsk skepsis. Mange av oss har begynt å stille de samme spørsmålene:
Hvorfor skal vi spise fisk fra en industri som ikke viser økologisk ansvar?
Hvorfor skal vi støtte milliardærer som bygger formuer på en naturressurs som forringes?
Det er ikke bare laksen som er under press – det er troverdigheten
Det er ikke rart at fiskekonsumet faller. For det er ikke bare laksen som er under press – det er troverdigheten. Når vi vet at økosystemene rundt oppdrettsanlegg sliter, at villaksen er truet, og at forbrukeren møter en fiskedisk med stadig høyere priser, da er det ikke bare en «trend». Det er et varsko.
Sjømatrådet peker på pris som den største årsaken til nedgangen. Men pris er bare halvt narrativ. Den andre halvdelen handler om tillit, etikk og kvalitet. Nordmenn er ikke dumme. Vi har lært å lese mellom linjene. Mange av oss kjenner ubehaget over en industri som genererer milliardformuer, men som ikke klarer å levere en fisk vi føler oss trygge på å spise.
Det sies at syv av ti nordmenn ønsker å spise mer fisk. Jeg tror det stemmer. Problemet er at vi ikke ønsker mer av denne fisken. Vi ønsker fisk som faktisk er sunn, ren og bærekraftig – ikke et produkt av industrialisert naturforvaltning der profitt alltid vinner over prinsipp.
Så lenge oppdrettsindustrien ikke tar ansvar for miljø, dyrevelferd og åpenhet rundt produksjonsmetoder, vil tallene fortsette å falle. Og da er ikke spørsmålet hvorfor folk spiser mindre fisk. Spørsmålet er: Hvorfor skulle vi spise mer?






