– Mannen min slår meg. Kan jeg og barna bli i Norge?

Hvis mannen din slår deg, kan du få hjelp av politiet
Foto: Flickr
Laila bor sammen med datteren sin på krisesenteret. Hun forteller at hun er redd for at mannen skal finne henne og slå henne. Hun lurer på om hun må reise fra Norge, hvis hun forteller om volden til politiet.

Mannen har ofte dyttet og slått Laila. Av og til har han slått henne på kroppen. Laila kom til Norge fordi hun giftet seg. Hun vil gjerne bo alene sammen med datteren sin i Norge.

Du kan bli i Norge selv om du skiller deg. Hvis mannen din eller konen din er voldelig mot deg eller barna deres, kan du og barna få bli i Norge. Dette kaller vi opphold på selvstendig grunnlag. Dette kan du få selv om du ikke har bodd i Norge i tre år.

Det beste er å ha bevis

Hvis du vil bo i Norge, må du forklare politiet hva som har skjedd. Det er veldig viktig at du forteller alt. Politiet vil vite mest mulig om volden. De vil vite når, hvordan, hvor ofte volden skjer eller skjedde. Husk å skrive dette ned hver gang mannen din slår deg.
 
Det er bra hvis du har bevis på at volden har skjedd. Dette kan for eksempel være papirer fra lege, psykolog, rådgiver, lærer og krisesenterer. Lege og andre kan også være vitner i en rettssak. Du trenger ikke å anmelde volden til politiet for å søke om opphold på selvstendig grunnlag.
 
Forskjellige typer vold
Noen ganger kan det være vanskelig å vite hva som er vold. Fysisk vold er den volden som synes. Fysisk vold kan for eksempel være slag, spark, lugging, dytting og knivstikking. Fysisk vold kan føre til merker og skader på kroppen, og gjør vondt.
 
Psykisk vold er den volden som gjør at du får vondt inni deg. Psykisk vold kan føre til at du blir lei deg, redd eller sint. Psykisk vold kan for eksempel være at du blir kalt stygge ting hver dag eller at du ikke får lov til å møte dine venner.
 
Seksuell vold er at noen har sex med deg uten at du vil. Det er seksuell vold selv om det er mannen din som tvinger deg til sex. Hvis du sier nei til sex, har mannen ikke lov å tvinge deg. Denne typen seksuell vold kalles for voldtekt.
 
Alle disse tingene er ulovlige.
 
Hvis du vil ha mer informasjon om opphold på selvstendig grunnlag, kan du gjerne ta kontakt med JURK på telefon 22 84 29 50.