Fransk partileder kastet ut etter samarbeidsforslag med Le Pens parti

Lederen hos Les Republicains, Eric Ciotti, er kastet ut av partiet etter å ha annonsert at han ville samarbeide med nasjonalpopulistiske RN foran det franske valget.

Republikanernes leders forslag om å samarbeide med Marine Le Pens ytre høyre-parti sendte sjokkbølger gjennom fransk politikk, og ble sammenlignet med en nazi-avtale av Frankrikes innenriksminister, ifølge VG.

Les Republicains (LR) er Frankrikes største konservative parti, kjent for sine tradisjonelle verdier.

Ciotti åpnet for å gå i allianse med Le Pens parti Rassemblement National før valget som president Emmanuel Macron har besluttet skal holdes i sommer, ifølge NTB.

Le Pen og Bardella bekrefter avtale

Samarbeidet ble tirsdag kveld bekreftet av Rassemblement Nationals partileder.

– Jeg bekrefter at det vil være en avtale mellom Rassemblement National og Republikanerne, fortalte Jordan Bardella til fransk TV tirsdag.

Le Pen, som i en årrekke ledet Nasjonal samling, roser Ciotti for det hun kaller et modig valg. Hun håper et betydelig antall republikanere vil følge lederens nye linje.

Men flere andre sentrale republikanere sier kontant nei til noen form for samarbeid.

– For meg er det utenkelig med så mye som en antydning til avtale, eller en antydning til allianse, selv lokalt eller mellom personer, sier Gosselin.

Ekskludert av partiet

Nå har saken endt med ekskludering av Ciotti.

Onsdag ettermiddag uttalte partisekretær Annie Genevard at Ciotti er ute av partiet. Men Ciotti selv hevder på sin side at han fortsatt er partiets leder.

I et innlegg på X skriver han at komitévedtaket om å sparke ham er «et åpenbart brudd på våre retningslinjer», og hevder at det er ulovlig og ugyldig.

– Jeg kommer til å være på kontoret mitt om få strakser, sa Ciotti i et intervju med France 2 torsdag morgen.