Flere tiltalls personer i Ålesund feiret solguden Surya. I Oslo samlet det seg 1000 mennesker for å delta på denne feiringen.
Latest posts by Claudio Castello (see all)
- Lillestrøm Torv fylt opp under asiatisk matfestival - 05.10.2024
- Eigersund komme nominert til pris for bosetting av flyktninger - 04.10.2024
- Kunstaktivist får Raftoprisen - 04.10.2024
Feiringen fant sted sist helg på det anledning med innhøstingsfestivalen Thai Pongal. I Oslo deltok blant annet Jan Bøler (Ap) på feiringen som var arrangert av Tamilsk ressurs- og veiledningssenter. Nærmere 1000 barn og ungdom var samlet på feiringen.
I det sørlige India, på Sri Lanka og blant andre tamiler rundt om i verden er festivalen sterkt preget av hinduistisk soltilbedelse. Thai Pongal er lagt etter vintersolverv (årets korteste dag) og kan sees på som en slags nedtelling av solens bevegelser nordover på vei til vårjevndøgn. Fargerike matdekorasjoner lages til ære for solguden Surya for å ha vist velvilje og sørget for nok regn, kulde og varme slik at man får en god høst med god avling.
I de to ovennevnte landene er festivalen en utendørspreget affære hvor man lager en slags grøt av ris ute.
Fokus på mat og nye muligheter
Thai er navnet på den første måneden i det tamilske kalenderåret og Thai Pongal sees på som et ideelt tidspunkt for å legge ut nye livsplaner, både når det gjelder familieliv, forretninger og på andre plan. Uttrykket “Thai Pirandhal Vazhi Pirakkum”, som oversatt betyr “Thai baner vei for nye muligheter”, og er symptomatisk for lettelsen og gleden folk føler over å ha fått en ny sjanse.
Tradisjonell ris kokes med melk og tilsettes brunsukker i de nyinnkjøpte leirpottene. Risen toppes cashewnøtter og rosiner og tilberedes ferdig ved soloppgang.
Under seremonien anses det som et godt tegn å se melken koke over, noe som betyr lykke og velstand for resten av året. Senere blir grøten servert til de som er tilstede under seremonien og folk serverer tradisjonelle tamilske småretter som vadai, murukku og paayasam til hverandre.
Man besøker også familie, naboer og venner. Siden feiringen som regel faller i midten av januar i den vestlige kalenderen, blir feiringen for norsk-tamiler og andre tamiler som bor i land på den nordlige halvkula en ganske kald fornøyelse.
I Ålesund trosset tamilene kulda og laget risgrøt ute i det fri.