5000 år gammel tradisjon til Norge

Grunnen til at de farger skjegget rødt

Enkelte muslimer går for naturlige plantefarger når de farger hår og skjegg. Typisk for menn er at de farger seg for å skjule grå hår.

Det er ikke uvanlig å se menn fra Asia, Midtøsten eller enkelte områder i Afrika med rødbrunt hår og skjegg i bybildet. Som regel har de farget seg med den naturlige henna-fargen. Den rødbrune eller oransjerøde fargen lages av blader fra henna-planten, som er en busk som trives i varmt og tørt klima.

Svart henna-farge selges også, men denne er blandet med kjemikalier eller andre planter. Den naturlige, røde henna-fargen har blitt brukt i Midtøsten og sørasiatiske land i flere tusen år. Den har også vært kjent i Vesten. I tillegg til hårfarge brukes fargestoffer fra denne planten til å lage maling som benyttes til kroppskunst.

– Vanlig med farge
Noor Ahmad Noor (46) har farget håret og skjegget i en årrekke. Han begynte da han som student oppdaget hvite hår i skjegget. Etter hvert som de hvite hårene ble flere, var det nødvendig å farge stadig mer. Noor Ahmad Noor er imam. Han forteller at det blant muslimer er vanlig å farge hår og skjegg. Mange norskmuslimer farger seg med den naturlige rødbrune plantefargen.

Gifte, eldre menn som farger håret svart, gir seg ut for å være noe de ikke er.

Selv opplever imamen at folk kommer bort til ham og spør om hårfargen. Flere blir glade når de hører at han bruker naturlig henna, og ikke kunstig farge. Noor Ahmad Noor anbefaler rød henna til både kvinner og menn som vurderer å farge seg. I Pakistan, hvor han opprinnelig kommer fra, er det vanlig at landsbyboere farger seg med rød henna, mens de som bor i byene bruker kunstige farger. Imamen kommer selv fra landsbygda. En stund etter at han begynte med farge, oppdaget han til sin glede at rød henna blir anbefalt i Hadith [fortellinger om hva profeten Muhammed sa og gjorde. Anerkjennes av de fleste muslimer som retningslinjer i livet. Red. anm.].

– Dersom en mann farger håret og skjegget rødt, vil folk se at det er farget for å skjule hvite hår. Gifte, eldre menn som farger håret svart, ønsker å vise at de er unge og gir seg dermed ut for å være noe de ikke er, og det er ikke bra i islam, sier Noor Ahmad Noor.

Flere valg
Unge menn som får hvite hår som følge av sykdom kan farge seg svart, fordi det viser fargen vedkommende egentlig skulle hatt. Muslimske kvinner kan imidlertid, ifølge religionen, farge seg med svart hele livet.

– Av og til gir islam flere valgmuligheter til kvinner, sier imamen.

Selv om Noor Ahmad Noor er glad for at Hadith åpner for rød henna, understreker han at fargen var i bruk lenge før profeten Muhammed sin tid, og at det først og fremst handler om kultur og ikke religion. Han karakteriserer det ikke som verste slag haram [forbudt] å farge håret svart, men sier rød henna er bra fordi den er naturlig.

– Islam forbyr det som ikke er bra for deg, sier Noor Ahmad Noor.

Vakre mønstre
I forbindelse med bryllup og andre festligheter pynter gjerne kvinnelige muslimer, hinduer og andre seg med kroppskunst i henna-maling. Denne formen for kroppskunst er hele 5000 år gammel og malingen symboliserer glede, kjærlighet og fruktbarhet.

Iqra Ejaz Ahmed (21) maler hendene sine i kunstneriske mønstre to ganger i året.

– Jeg er vant til at før Id setter man seg ned og tar på henna-maling. Jeg er ikke så flink selv, så jeg pleier å få hjelp av noen jenter i moskeen, forteller hun.

Kjøper svart farge
I alternativbutikken Shangri-la i Oslo selger de mest rød henna. Det er flest kvinner som etterspør produktet.

– Men vi har også mannlige, muslimske kunder som kjøper svart farge både til seg selv og kona, sier butikksjef Bozena Nicolic.

Det er også mange etnisk norske kunder som kjøper henna til hårfarging. Shangri-la opplever ingen økt etterspørsel rundt muslimske høytider, men butikksjefen sier det er krise dersom de blir utsolgt for den naturlige plantefargen.

Unge menn
I Ari frisørsalong på Grønland i Oslo har de mange kunder som ønsker å farge håret med henna. Flesteparten har innvandrerbakgrunn. Menn etterspør imidlertid gjerne svart hårfarge.

– Det er ikke så mange muslimske menn som farger håret. De som gjør det er unge og vil gjerne ha striper. Det behøver ikke være henna, forteller en av frisørene.

Atif Rauf (22) forteller at profeten Muhammed pleide å farge skjegget rødt. 22-åringen har selv skjegg, men farger det ikke.

– Jeg synes ikke jeg behøver å farge skjegget Men jeg farget håret en gang da jeg var yngre, fordi jeg hadde lyst til å prøve. I islam er det haram å farge skjegget svart, sier han.