De ti mest engasjerte innvandrerkvinnene

Hiam Al-chirout, Ana Isabel Taylor Lopez, Ezine Okparaebo, Khamshajiny Gunaratnam, Edith Stylo og Mi Van er blant de ti mest engasjerte innvandrerkvinnene.
I forindelse med kvinnedagen 8. mars har Utrop-redaksjonen kåret de ti mest engasjerte innvandrerkvinnene. Blant de ti er også "Årets innvandrerkvinne" som offentliggjøres mandag 8.mars.

Det er langt flere kvinner med etnisk minoritetsbakgrunn som er engasjert i ulike områder i det norske samfunnet enn de ti vi har kåret fram i denne oversikten. Vi synes det likevel er viktig med slik kåringer for å synliggjøre at innvandrerkvinner faktisk gjør en viktig innsats for samfunnet.

Vi har bevisst utelatt de kjente ansiktene som ofte florerer i mediene eller i politikken. Deres meninger, pespektiver og innsats er viktige for debatten om det flerkulturelle. Men vi har vært opptatt av å fram de kvinnene som gjøre en innsats utover det vanlige og som ikke får så mye oppmerksomhet i riksmediene.

Det som er felles for alle disse ti kvinnene er at samtlige er engasjert i bidra til samfunnet på en eller annen måte, og gjør et arbeid i hverdagen. Og flere av kvinene har bidratt på frivillig basis.

En av disse ti er også Årets innvandrerkvinne. Vinnerens navn offenliggjøres på en pressekonferanse på mandag.

Utrop er stolt over å presentere de ti mest engasjerte innvandrerkvinnene:

Nasim Rizvi
Nasim Rizvi fra Drammen har satt kvinnedagen 8. mars på dagsorden blant innvandrerkvinner i Buskerud. Pakistanske Rizvi sitter i styret til Buskerud Innvandrerråd, og gjør alltid en ekstra innsats når det gjelder arbeid for kvinner og jenter. Hun er også leder i pakistansk og indisk interkulturell organisasjon. Hun er også utvalgsmedlem i Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen og myndighetene (KIM). Hun er på mange måter en flott rollemodell for mange, og har deltatt aktivt i samfunnsdebatten i lokalsamfunnet.

Hiam Al-chirout
Hiam Al-chirout kommer til Norge fra Syria i 1991. Hun er leder for Arabisk forening, nestleder i Vestfold i innvandrerråd og internasjonal leder for Vestfold SV. Hun har vært morsmållærer i Larvik kommune fra 1993 til i dag. Al-chirout fikk Vestfolds likestillingspris i 2007, og ledet prosjektet ”Fargerikt kaos” for to år siden. Gjennom kurset ”Innvandrerkvinner kan” bidrar hun til svømmeopplæring, arabiskundervisning og motiverer innvandrerkvinner til å bli mer aktive i det norske samfunnet. Al-chirout prøver å bygge bro mellom innvandrergrupper og etnisk norske i Larvik og er en viktig ressurs i lokalsamfunnet. Som en aktiv og frittalende kvinne er hun en god rollemodell for innvandrerkvinner fra Midtøsten.

Ezine Okparaebo
Sprinteren Ezine Okparaebo slo gjennom i Norge som idrettsutøver under NM i friidrett i 2005. Etter dette har hun slått alle rekorder og er tidenes raskeste norske kvinne med en rekord på 11.29 på 100-meter under Bislett Games i 2009. Som vinner av junior-EM i sprint i 2007 og andreplassen i senior-EM i fjor har hun også markert seg internasjonalt. Okparaebo er opprinnelig fra Nigeria, men flyktet til Norge som 9-åring. Det var i Norge hun fikk interessen for idrett. Gjennom idretten har hun blitt et forbilde for mange jenter, både norske og de med minoritetsbakgrunn. Hun er opptatt av at unge jenter med minoritetsbakgrunn skal få de samme mulighetene til å trene og utvikle seg som hun har gjort.

Malaka Izzati
I 2008 satte Malaka Izzati i gang med et uvanlig prosjekt. Hun oppdaget at en del innvandrerfamilier ikke sendte barna sine i barnehage fordi de ikke fikk nok informasjon om tilbudet. Hun tok saken i egne hender og på frivillig basis begynte hun å gå fra dør til dør i bydel Alna for å rekruttere innvandrerbarn til språkgrupper og aktiviteter i barnehagene. Hun har oppmuntret mødre til å delta på kurs for å lære norsk. Hennes iherdige innsats har gitt positive resultater. I 2009 har hele 98 prosent av barna barnehagetilbud takket være blant annet hennes innsats. Dette har hun fortsatt med i hele 2009. Hun mottok Leiv Mørkveds minnepris i 2009.

Mi Van
Mi Van er leder i organisasjonen Norsk-Vietnamesisk Senter, som er et kompetansesenter for vietnamesisk kultur, musikk og historie. Van er en sentral skikkelse i det vietnamesiske miljøet, og har bidratt til å samle vietnamesere i Norge for å bedre integrering gjennom forskjellige aktiviteter, arrangement og sammenkomster. Til tross for motstand og spionasje fra vietnamesiske agenter har hun på en uredd måte vært opptatt av menneskerettighetssituasjonen i Vietnam. Mi Van sitter også i Høyres forum for mangfold og inkludering.

Khamshajiny Gunaratnam
Khamshajiny Gunaratnam ble valgt som leder i AUF Oslo på årsmøtet i februar 2009 og ble gjenvalgt som leder i 2010. Hun sitter i bystyret i Oslo for Ap og er medlem i kultur- og utdanningskomiteen. Gunaratnam var den yngste som ble valgt inn i bystyret ved valget i 2007. Hun kom til Norge som 3-åring fra Sri Lanka. Gunaratnam er en av få kvinner som har utmerket seg i norsk offentlighet, og er en viktig rollemodell for tamilske barn og ungdommer. Hun har også vært opptatt av rettighetene til sine landsmenn på Sri Lanka.

Ana Isabel Taylor Lopez
Ana Isabel Taylor Lopez er nestleder i paritet Rødt og står på 2. plass på Rødts stortingsliste i Telemark. Hun er også kommunestyrerepresentant i Bamble. Lopez er født i Uruguay hvor hun satt fengslet i tre år i en tvangsarbeidsleir under det daværende diktaturet. Lopez har vist stort engasjement i integrerings- og innvandringssaker.

Elise Li Huei Chen
Chen som er født i Kina jobber til daglig som Professional Development Manager hos IBM. Hun er også leder for China-Norway Culture Promotion og har vært prosjekt- og produksjonsleder for Kinesisk Kulturfestival i Norge. Hun er også styreleder Norsk-Kinesisk Handelskammer. I 2009 ble hun kåret en av topp ti innvandrere. Chen er en ressursperson og har bidratt til brobygging mellom Norge og Kina.

Hakima Dgadeg

Hakima Dgadeg er født i Marokko og kom til Norge i 2006. Hun jobber til daglig som bedriftskoordinator for Volvat Medisinske Senter. Dgadeg står på tredjeplass på Miljøpartiet de grønne sin stortingsliste. I tillegg er hun styremedlem og pressekontakt for Komiteen for et fritt Irak. Dgadeg har i løpet av uvanlig kort tid blitt synlig i det norske samfunnet. Hun ble også kåret som en av topp ti innvandrere i 2009.

Edith Stylo
Edith Stylo kom til Norge som barn sammen med sin familie som rømte fra det kommunistiske styret i Polen. Hun har jobbet i NRK, Norsk Film, Teatr Laznia, Krakow 1998, Trøndelag teater, Telemark teater, Teaterhøgskolen i Oslo og Krakow DUS. Hun har også laget flere filmer, blant annet kunstfilmen “Demoniske kvinner”.Stylo er leder av Den polske foreningen i Norge og driver med norskopplæring, polske dager, radio på polsk og sosiale sammenkomster. Stylo bidrar utover det vanlige til å gjøre levekårene for polakkene bedre.